Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Όργιο σπατάλης στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά πολλών χιλιάδων ευρώ αποκαλύπτονται στο πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις
Ποινική δίωξη σε βαθμού κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας την περίοδο 2006-2011 άσκησε ο εισαγγελέας για κακή οικονομική διαχείριση.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προέβη σε αυτή την κίνηση κατόπιν πορίσματος που του παρέδωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο διαπιστώνονται "οικονομικές ατασθαλίες" στο ΤΕΟ. Η δίωξη περιλαμβάνει δύο κακουργήματα, της απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ' εξακολούθηση αντικειμένου συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 120.000 ευρώ και της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση επί σκοπώ προσπορισμού αθέμιτου οφέλους που υπερβαίνει το ποσό των 120.000. Επίσης, αφορά και ένα πλημμέλημα, την "κάλυψη που προσφερόταν" σε υπάλληλο, ο οποίος δεν εμφανιζόταν στην εργασία τους αλλά πληρωνόταν κανονικά.
Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και το αν έχουν κάποια ευθύνη τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της συγκεκριμένης περιόδου. Η έρευνα της εισαγγελίας ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς ελέγχεται το σκέλος που αφορά πληρωμές από το ΤΕΟ κατόπιν εντολής υπουργών, για λόγους που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του Ταμείου.
Υπερωρίες και δαπάνες μετακίνησης σε "άφαντο" υπάλληλο μέχρι και συντήρηση καλωδιακής τηλεόρασης
Στο πόρισμα του επιθεωρητή εντοπίζονται πολλές οικονομικές παρατυπίες, με παράνομες κατατμήσεις διαγωνισμών, αμοιβές προσωπικού και νομικού συμβούλου, καταβολή υπερωριών, διάθεση σημαντικών χρηματικών ποσών για δαπάνες που ελέγχονται ως εικονικές και καταβολή χρημάτων δυνάμει υπουργικών αποφάσεων "εκδοθεισών εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης". Εντοπίστηκαν, ακόμη, περιπτώσεις παράνομης ιδιοποίησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΟ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, δαπανούνταν μεγάλα ποσά σε πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά ενώ οι υπάλληλοι δεν εργάζονταν οκτώ ώρες αλλά έξι. Υπήρχαν, επίσης, και κάποιοι οι οποίοι δεν πήγαιναν στη δουλειά αλλά έπαιρναν κανονικά τον μισθό τους, απολαμβάνοντας εικονικές υπερωρίες και πλασματικές δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Εντοπίζονται, ακόμη, εγκρίσεις κονδυλίων χιλιάδων ευρώ για την αγορά γραφειακού εξοπλισμού σε διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και για τη συντήρηση της υποδομής καλωδιακής τηλεόρασης στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα. Όλα αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζει ο νόμος για τα χρήματα του ΤΕΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία από τις περιπτώσεις έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος μελών του ΔΣ του Ταμείου. Η δίωξη αφορά "σκανδαλώδη περίπτωση αργομισθίας". Πρόκειται για οδηγό, ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ, δεν είχε εκτελέσει ούτε ένα δρομολόγιο ωστόσο πληρωνόταν κανονικά από το 2007 έως και το 2009, λαμβάνοντας μάλιστα και υπερωρίες 5.000, 6.500 και 9.700 ευρώ αντίστοιχα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου