Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η στιγμή της συντριβής του Boeing στο Σαν Φρανσίσκο (VIDEO)


Το αποκλειστικό video του CNN κόβει την ανάσα. Φαίνεται ακριβώς πως το Boeing 777 της Asiana Airlines In συνετρίβη κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Δυο 16χρονα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες επιβάτες τραυματίστηκαν. Το ένα από τα θύματα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρασύρθηκε από το σωστικό όχημα.
Τις τελευταίες ώρες σαρώνει στο διαδίκτυο ένα video που εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το CNN. Είναι η στιγμή της συντριβής, καρέ καρέ τα λεπτά του τρόμου, με το αεροσκάφος της Asiana Airlines να πλησιάζει στον αεροδιάδρομο και να γίνεται χίλια κομμάτια.
Το video τράβηξε πολίτης, που έτυχε να βρίσκεται σε σημείο που είχε ορατότητα με τον αεροδιάδρομο. Σήκωσε το κινητό του για να καταγράψει τη στιγμή της προσγείωσης του αεροσκάφους. Δε μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.


Μια από τις 16χρονες παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που πήγαινε να τη σώσει;

Δυο 16χρονα κορίτσια από την Κίνα που κάθονταν στο πίσω μέρος του μοιραίου αεροσκάφους είναι τα δυο θύματα του τρομακτικού δυστυχήματος. Ήταν ανάμεσα στους 60 μαθητές που βρίσκονταν στο Boeing της Asiana που συνετρίβη το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το ένα από τα δυο κορίτσια να παρασύρθηκε και να σκοτώθηκε από όχημα των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών το οποίο κατευθυνόταν προς τον τόπο της συντριβής, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής.
Λίγα λεπτά μετά τη συντριβή, το Boeing 777 έχει τυλιχτεί στις φλόγες - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ιατροδικαστής του Σαν Φρανσίσκο διενεργεί νεκροψία-νεκροτομή για να διακριβώσει τα αίτια θανάτου του 16χρονου κοριτσιού, δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μίντι Τάλματζ.
Η πτήση 214 της Asiana συνετρίβη κατά την προσγείωση το Σάββατο προκαλώντας τον θάνατο των δύο 16χρονων μαθητριών από την ανατολική Κίνα και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 180 ανθρώπων.
«Ένα από τα νεκρά κορίτσια έφερε τραύματα που αντιστοιχούν σε τραύματα κάποιου που έχει σκοτωθεί από όχημα», είπε.
Ο πιλότος του Boeing 777 ήταν εκπαιδευόμενος στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Την τελευταία στιγμή προσπάθησε να ακυρώσει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία γύρω από το δυστύχημα.

Πως έγινε η συντριβή

Το αεροσκάφος προσγειωνόταν με ταχύτητα σημαντικά μικρότερη από όση έπρεπε, ενώ φαίνεται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους -παράγοντας που ίσως συνέβαλε στο δυστύχημα.
Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το αμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλών Μετακινήσεων (NTSB) δεν έχει διαλευκάνει ακόμη αρκετά σημεία γύρω από το δυστύχημα, αλλά το βασικότερο από τα όσα έχουν μέχρι τώρα προκύψει είναι πως η προσγείωση έγινε με αρκετά μικρότερη ταχύτητα από όσο έπρεπε.
Τα τελευταία δευτερόλεπτα, τα συστήματα του αεροπλάνου ‘χτύπησαν κόκκινο’ για τον κίνδυνο το αεροσκάφος να μείνει «ακίνητο» και έτσι ο πιλότος προσπάθησε την τελευταία στιγμή -ενάμισι δευτερόλεπτο πριν από την πρόσκρουση- να ακυρώσει την προσγείωση.
Τότε όμως, η ουρά χτύπησε κυματοθραύστη και το αεροπλάνο έπεσε. Μέχρι δέκα δευτερόλεπτα νωρίτερα, όλα τα συστήματα φαίνεται να λειτουργούσαν κανονικά και το πλήρωμα δεν έμοιαζε ανήσυχο ή να έχει αντιληφθεί κάποια ανωμαλία.

Έτσι έζησαν τον εφιάλτη

Αυτόπτες μάρτυρες και επιζήσαντες περιέγραψαν σκηνές χάους μετά το δυστύχημα, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους επιβάτες με ασφάλεια.
Όπως περιγράφει μία από τους επιβάτες, η Γουέν Ζανγκ, καθόταν στα τελευταία καθίσματα του αεροσκάφους, το οποίο προερχόταν από την Σεούλ ύστερα από δεκάωρη πτήση, και περίμενε μέχρι το αεροσκάφος να σταματήσει. Έπειτα πήρε τον 4χρονο γιό της που έκλαιγε, την χειραποσκευή της και βγήκε έξω.
Το αεροδρόμιο είχε απενεργοποιήσει λόγω καλοκαιριού ένα σύστημα πλοήγησης που θα εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή προσγείωση στο αεροσκάφος, κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, ο πιλότος του Μπόινγκ 777 πετούσε για πρώτη φορά αυτό το αεροπλάνο προς τον συγκεκριμένο προορισμό στο πλαίσιο εκπαίδευσής του.
Ο πιλότος, σύμφωνα με την εταιρία, είχε σχεδόν 10.000 ώρες πτήσεως, αλλά μόλις 43 σε Μπόινγκ 777. Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεως σε αυτού του τύπου το αεροσκάφος.
Δεν υπήρχε προειδοποίηση από το πιλοτήριο προς τους επιβάτες την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε το αεροδρόμιο, αλλά πολλοί από αυτούς είχαν καταλάβει ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά.
«Καταλάβαινα ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά», είπε ο επιβάτης Γιουτζίν Ραχ, στην εκπομπή του NBC «Today».
«Ήμουν πραγματικά προετοιμασμένος και σκέφτηκα ‘πρόκειται να συντριβούμε. Και αυτό συνέβη».
«Ήταν ένας τεράστιος θόρυβος. Η ουρά χτυπάει (κάτι) και σηκώνεται στον αέρα και όλων τα κεφάλια χτυπάνε στο ταβάνι…», είπε ο επιβάτης ‘Ελιοτ Στόουν στο CNN.
Από τους συνολικά 307 επιβάτες, τραυματίστηκαν περίπου 180. Από αυτούς, περίπου έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το αεροσκάφος να κάνει σχεδόν ανάποδη περιστροφή στον αέρα, έπειτα να ακινητοποιείται και να τυλίγεται στις φλόγες. Ξαφνικά οι 300 επιβάτες του έτρεξαν προς τις εξόδους κινδύνου.
Κάποιοι άρπαξαν τις χειραποσκευές τους, άλλοι περιγράφουν ότι η καμπίνα είχε γεμίσει με καπνό αλλά «η φωτιά ξέσπασε όταν είχαν βγει όλοι έξω». Οι πυροσβέστες κατέφθασαν τρία λεπτά μετά την συντριβή.
Μέσα σε τρία λεπτά, η Πυροσβεστική είχε φτάσει στο σημείο της συντριβής - ΦΩΤΟ REUTERS
«Μπήκαν τρέχοντας μέσα στο αεροσκάφος, έβγαλαν την ζώνη ασφαλείας των καθισμάτων και απομάκρυναν τουλάχιστον επτά επιβάτες», είπε ο Τόμας Ό Κόνορ, πρόεδρος της ένωσης πυροσβεστών του Σαν Φρανσίσκο.

polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου