melissokomoiΤριήμερη εκπαίδευση μελισσοκόμων, γίνεται από σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, στο κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή Ζ.Ε.Π.), στον 2ο όροφο, όπου απευθύνεται κυρίως σε νέους, αλλά και παλαιούς μελισσοκόμους.
Το σεμινάριο διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης , σε συνεργασία με τον ΟΓΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ βασικά θέματα της εκπαίδευσης είναι όπως είπε στο Kozan.gr o κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος Γεωπόνος, Ειδικός Επιστήμονας Μελισσοκομίας, τα προϊόντα κυψέλης & συντήρησή τους, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους, οι εχθροί & ασθένειες μελισσών, καθώς και η πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων.
melissokomoi1Η μελισσοκομία όπως τόνισε στους νέους μελισσοκόμους ο κ. Αναγνωστόπουλος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας κάθε ατόμου, νέας – νέου και όχι μόνο, αγρότη ή μη. Εάν οργανωθεί σωστά μια βασική μελισσοκομική μονάδα μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο συμπλήρωμα του εισοδήματος αλλά και να προσφέρει βασικά αγαθά στην οικογένεια για ιδία κατανάλωση. Για την εξάσκηση της μελισσοκομίας είναι απαραίτητο ο κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει την μέλισσα και τις διάφορες μελισσοκομικές πρακτικές, αρχικά μέσα από σχετικά με την μελισσοκομία βιβλία και να επισκεφτεί υφιστάμενες μελισσοκομικές μονάδες της περιοχής του. Η αρχική αυτή γνώση και εξοικείωση με την μέλισσα είναι σημαντικής σημασίας ώστε ο “νέος μελισσοκόμος” να μπορέσει να εκτιμήσει σωστά εάν μπορεί ή όχι να ασχοληθεί με μελίσσια. Οι σημειώσεις αυτές σκοπό έχουν να σας παρουσιάσουν τα βασικά στοιχεία της θεματικής μου εισήγησης παράλληλα με το οπτικοακουστικό υλικό που θα σας παρουσιαστεί.
melissokomoi2Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Η μέλισσα με την οποία ασκούμε την μελισσοκομία στην Ευρώπη ανήκει στο γένος Apis και είναι το είδος Apis mellifera, γνωστή και ως κοινή μέλισσα. Παλαιότερα οι μέλισσες εκτρέφονταν σε κοφίνια διάφορων τύπων, σε ξύλινα κιβώτια, σε πήλινα δοχεία, σε κοίλους κορμούς δέντρων κλπ. Ο ιδιοκτήτης τους έπαιρνε με διάφερες τεχνικές μερικά κομμάτια κηρήθρας, τις οποίες συνέθλιβε για να πάρει το μέλι που με την μορφή αυτή ήταν ένα προϊόν μέτριας ποιότητας. Πολύ λίγη γνώση είχε για την βιολογία της μέλισσας και τα υπόλοιπα αγαθά που μπορεί να του προσφέρει. Μεγάλη πρόοδο έφερε στην μελισσοκομία η χρήση της σύγχρονης κυψέλης με τα κινητά πλαίσια (κηρήθρες). Με τα κινητά πλαίσια ο μελισσοκόμος πλέον μπορούσε να μελετήσει το μελίσσι και να αναπτύσσει τεχνικές που επέφεραν μεγάλες αλλαγές όπως άριστης ποιότητα προϊόντων, οικονομικότερη διατήρηση μελισσιών, νομαδική μελισσοκομία, ορθή αναγνώριση και καταπολέμηση ασθενειών και άλλα πολλά. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία μιας μελισσοκομικής μονάδας έχει η περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη ή στις οποίες μετακινεί τα μελίσσια της. Ιδανική θεωρείται μια περιοχή με άφθονη και συνεχή ανθοφορία την άνοιξη, ώστε να αναπτυχθεί κανονικά το μελίσσι, καλή ανθοφορία το καλοκαίρι, ώστε να εξασφαλιστεί πλούσια σοδειά, καλή ανθοφορία το φθινόπωρο, ώστε να ανανεωθεί ο πληθυσμός των σμηνών και να αποταμιευθεί αρκετή τροφή για τους χειμερινούς μήνες και προφύλαξη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του μελισσιού. Μία περιοχή σπάνια διαθέτει όλο το έτος, όλες τις σωστές για τα μελίσσια προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό μεταφέρονται τα μελίσσια από περιοχή σε περιοχή κατά την διάρκεια του έτους.
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη Χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται περίπου 23.000 άτομα, οι οποίοι κατέχουν συνολικά περίπου 1.200.000 κυψέλες. Η Χώρα μας είναι δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ισπανία, από απόψεως κατοχής μελισσοσμηνών και παράγει κατά μέσο όρο 14.000 τόνους. μέλι κάθε έτος. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 90% της κατανάλωσης. Από πλευράς γεωγραφικής κατανομής, η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη τη Χώρα.
ΓΕΝΙΚΑ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Γενικά η μελισσοκομία είναι μια ενασχόληση που απαιτεί μικρά και σταθερά βήματα και ο ασχολούμενος με αυτή θα πρέπει να ξεκινά αποκτώντας πρώτα από όλα τη θεωρία του αντικειμένου μέσα από βιβλία, περιοδικά και σεμινάρια. Μην πέφτετε λοιπόν στη παγίδα των κερδοσκόπων που ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν τις παραφυάδες τους. Η εξέλιξη είναι η γνωστή: ο αρχάριος λόγω πρόωρης αγοράς μελισσιών χάνει τα μελίσσια του, απογοητεύεται και εγκαταλείπει αυτή τη τόσο ωραία ασχολία. Στους φίλους αρχάριους προτείνω να μην κάνουν βεβιασμένες κινήσεις και σπαταλούν τα χρήματα τους αγοράζοντας πολλά μελίσσια τα οποία δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν. Επιδίωξη όλων μας είναι να γίνετε σωστοί μελισσοκόμοι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αγορά μελισσιών. Είναι μακρύς και δύσκολος αλλά συνάμα ευχάριστος ο δρόμος.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Τέγος

kozan.gr