Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Παρασκευή Βρυζίδου: «Ούτε ένας εργαζόμενος στο δρόμο»

peddmakedonias Με βασικό θέμα τις προτάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας προς την ΚΕΔΕ που αφορούν στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, όπως ψηφίστηκε στις 17 Ιουλίου 2013, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στα γραφεία της ΠΕΔ στην Κοζάνη.
Για βαρύτατο χτύπημα στην Αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε λόγω η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κα. Παρασκευή Βρυζίδου, επισημαίνοντας στη συνέχεια: «έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς έχει πλήξει την αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας. Το πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε διαθεσιμότητα και πιθανόν απολύσεις στους εργαζομένους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να μη βρεθεί ούτε ένας εργαζόμενος στο δρόμο».
Παράλληλα να τονίσουμε πως το πρωί ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών κ. Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης και Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, ενώ κεντρικό θέμα ήταν το επόμενο κύμα της κινητικότητας και η εξεύρεση των επόμενων υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο. Οι προθεσμίες που έχει θέσει η τρόικα είναι ασφυκτικές. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει όπως συμφωνήθηκε, να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι, και τον Δεκέμβριο άλλοι 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω
κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων.
*Αναλυτικά το ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας *
 ”Σε συνέχεια της ψήφισης του πρόσφατου Νόμου «Φορολογία Εισοδήματος επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012, του Ν.4093/2012 και του Ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις», το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.
Διαπιστώνουμε ότι η ψήφιση τελικά του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου παρά την γενική κατακραυγή στη χώρα μας, αποτελεί απόφαση που απαξιώνει το θεσμό και προσβάλλει τους λειτουργούς της, που είναι οι εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες αιρετοί.
Εκτιμούμε ότι με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» κατακρεουργείται στην πράξη ο συνταγματικά θεμέλιος λίθος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης που είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού. Ουσιαστικά καλούμαστε πλέον να λειτουργούμε υπό επιτροπεία και αυτό είναι κάτι που ξεπερνά τα εσκαμμένα και δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό. Αρνούμαστε οι αιρετοί να είμαστε ουσιαστικά «υπάλληλοι» ενός υπαλλήλου του Υπουργείου. Επί πλέον αυξάνεται δραματικά η γραφειοκρατία σε σημείο να καθίσταται αδύνατη η περαιτέρω λειτουργία μας τη στιγμή μάλιστα που το χρέος της ΤΑ αντιπροσώπευε μόλις το 0,9% του συνολικού χρέους της χώρας. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση κατάργηση των άρθρων 76 έως 81.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις καλούμε το ίδιο το κράτος να ασκήσει τις αρμοδιότητες της ΤΑ και ας αποδείξει ότι μπορεί να τις ασκήσει με επάρκεια. Επιτέλους αν δεν μας έχουν εμπιστοσύνη ας αποφασίσει το κεντρικό κράτος ότι θέλει να καταργήσει την αυτοδιοίκηση.
Οι αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, βασικά θεμέλια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, περιφρονούνται βάναυσα με αυτές τις αποφάσεις. Για το λόγο αυτό αποφασίζουμε να συμπαραταχθούμε ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται για προσφυγή περί της αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου.
Δηλώνουμε σύμφωνοι με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων και επιθυμούμε διαδικασίες ουσιαστικής και αδιάβλητης αξιολόγησης. Δεν μπορεί όμως να γίνεται ανεκτή η αιφνιδιαστική και ισοπεδωτική λογική κατάργησης συλλήβδην της δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Εκτιμούμε ότι εάν όλο αυτό το αδιέξοδο πλέγμα των αποφάσεων ενάντια στους εργαζόμενους και την αυτοδιοίκηση δεν αναθεωρηθεί θεωρούμε επιβεβλημένη σε πρώτη φάση την ομαδική παραίτηση όλων των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης της χώρας.
 Αποφασίζουμε να αποστείλουμε τις θέσεις της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του ΔΣ και στη συνέχεια να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στους αρμόδιους υπουργούς, ελπίζοντας ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση”.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Τέγος

kozan.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου