Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σκόπια: Πρώην υπουργός- «Εχθροί μας οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, όχι οι Αλβανοί»

«Το μίσος για τους Αλβανούς φυτεύτηκε στα σχολεία της Σερβίας», σημειώνει σε άρθρο του ο Lubomir Fërçkovski, πρώην υπουργός και δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας στο νοτιοσλαβικό κράτος.


 «Οι ταυτότητες των λαών δεν απειλούνται από κοινότητες που έχουν διαφορετική ταυτότητα (όπως οι Αλβανοί), αλλά ο κίνδυνος για έναν λαό, προέρχεται από τους  λαούς που έχουν παρόμοια στοιχεία ταυτότητας» (όπως οι συγγενείς λαοί της Σερβίας και της Βουλγαρίας).

Υπενθυμίζει την ιστορία της Σλαβο-Αλβανικής συνεργασίας κατά τον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο  κατά τον περασμένο αιώνα, όπου οι Αλβανοί είχαν συνεργασθεί με το τότε VMRO.

“Αλλά, αυτή η ιστορία, κρύβεται από το σλαβικό πληθυσμό και δεν διδάσκεται στα σχολικά εγχειρίδια- εξαιτίας των επιπτώσεων του συνδρόμου Σερβίας-Γιουγκοσλαβίας. Και αυτή ήταν μια πραγματική συνεργασία, ένας απελευθερωτικός αγώνας από κοινού με τα σλαβικά και αλβανικά κινήματα της εποχής», τονίζει.

Ο Φερσκόφσκι κατηγορεί το κυβερνών σλαβικό κόμμα των Σκοπίων ότι δημιουργεί την «αλβανοφοβία» και εξαπολύει μίσος προς τους Αλβανούς και εξηγεί ότι ποτέ ο σλαβικός λαός στην ιστορία του,  δεν είχε πρόβλημα με τους Αλβανούς.

«Όλα αυτά φυτεύτηκαν στο μυαλό μας από τα σχολεία της Σερβίας», θα επαναλάβει.

Θα τονίσει, ξεκάθαρα, ότι ο σλαβικός λαός των Σκοπίων,  κινδυνεύει τόσο από τους Σέρβους, όσο και από τους Βουλγάρους.

«Με τους δύο αυτούς λαούς, οι οποίοι είναι πολυπληθέστεροι, σε περίπτωση συμβίωσής μας, σε βάθος χρόνου θα είχε γίνει η αφομοίωσή μας», σημειώνει ο Φερτσκόφσκι.

Παρά την κυβερνητική αρμονία- Αλβανών και Σλάβων- εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Φερτσκόφσκι ανησυχεί για την εθνο-πολιτισμική απόσταση μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου της χώρας και το μίσος το οποίο σκόπιμα διοχετεύεται.

Επιπλέον υπενθυμίζει ότι η σύγκρουση του 2011, έλαβε χώρα σε μια περίοδο αρμονικής διακυβέρνησης μεταξύ της σλαβικής κυβέρνησης και των αλβανικών κομμάτων  [σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα].

-
Σημ. Βαλκανικού Περισκόπιου: Ο Lubomir Fërçkovski (στα νοτιοσλαβικά Љубомир Фрчкоски) είναι ένας από τους συντάκτες του Συντάγματος της Νοτιοσλαβίας (πΓΔΜ) το 1991, συντάκτης, επίσης,  της Συμφωνίας της Οχρίδας το 2001, δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος στη χώρα του και πρώην υπουργός Εσωτερικών με την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου