Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η Αλβανία χρησιμοποιεί για το κράτος των Νοτιοσλάβων το όνομα «Μακεδονία»

Σκόπια.

Το νέο κράτος των Νοτιοσλάβων και η Αλβανία έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Οι δύο χώρες μοιράζονται  μια κοινή προοπτική για την ένταξη στην ΕΕ και  οι πολίτες τους διασχίζουν  τα αναγνωριστικά των συνόρων  τους,  ελεύθερα και αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα που πρέπει να εδραιώσουν όλες οι χώρες της περιοχής, δήλωσε ο 



υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Άλντο Μπούμτσι προς τον οικοδεσπότη Νοτιοσλάβο ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκσι, στην πρωτεύουσα Σκόπια.

«Οι διμερείς σχέσεις αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας. Εμείς στις διμερείς μας σχέσεις, έχουμε αναγνωρίσει το κράτος των Νοτιοσλάβων με το συνταγματικό τους όνομα και εδώ και καιρό χρησιμοποιούμε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όσον αφορά για το ζήτημα του ονόματος,  είναι ένα διμερές ζήτημα. Θα σεβαστούμε τη βούληση  των Νοτιοσλάβων και της Ελλάδας για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί», δήλωσε ο Μπούμτσι.

 Ο Πόποσκι, εξάλλου,  αναφερόμενος  σε δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ότι η 5η Μαΐου είναι η προθεσμία στην οποία λήγει ο χρόνος  για μια απάντηση στην τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς  για τη διαφωνία του ονόματος, δήλωσε ότι  αυτά είναι απλές εικασίες των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αλβανός Υπουργός θα αναφερθεί  στην ‘καλή θέληση’ της αλβανικής κυβέρνησης προς τη νοτιοσλαβική μειονότητα:  

«Κώδικά μας στην Αλβανία είναι η θρησκευτική αρμονία και η αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων. Αυτή είναι μια σταθερή αξία που έχουμε και είναι ευρέως γνωστή και σεβαστή από όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις με τη νοτιοσλαβική μειονότητα στην Αλβανία. Μάλιστα, πρόσφατα, το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε  ομόφωνα το αίτημα των ντόπιων Σλάβων για αλλαγή της ονομασίας του οικισμού τους από Liqenas στη σλαβική ονομασία Pustec. Σεβόμαστε τη θέλησή τους και μπορώ να πω ότι οι σχέσεις με τις τοπικές αρχές αλλά και με τις περιφερειακές είναι εξαιρετικές», δήλωσε ο Μπούμτσι.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου