Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Που οφείλεται η καούρα; Γιατί το σκόρδο κάνει καλό;

Οι καούρες στο στομάχι και στον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε πολλούς είναι τόσο έντονο που τους προκαλεί αδυναμία ακόμα και να εργαστούν ή να κοιμηθούν.

Πού οφείλονται;

Σε γενικές γραμμές οι καούρες οφείλονται σε υψηλή οξύτητα του στομάχου και του υπόλοιπου οργανισμού (υπερόξυνση) δηλαδή χαμηλό pH. Το φυσιολογικό pH του οργανισμού είναι 7,36 έως 7,41. Όταν αυτό πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε μιλάμε για όξινο οργανισμό (υπερόξυνση) που οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καούρες, κόπωση, μυκητιάσεις και καρκίνο. Η συνηθέστερη αιτία του χαμηλού pH στον οργανισμό είναι η κακή διατροφή, φτωχή στις λεγόμενες αλκαλικές τροφές. Την προκαλεί δηλαδή η ελλιπής κατανάλωση τροφών υψηλού pH, όπως είναι τα λαχανικά, το πράσινο τσάι ή η σόδα, ενώ επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τη συχνή κατανάλωση τροφών χαμηλού pH όπως είναι κρέας, γλυκά, ζάχαρη, αναψυκτικά, junk food, φρούτα πλούσια σε φρουκτόζη και καφές.

Ο ρόλος του σκόρδου

Η ιδέα της κατανάλωσης σκόρδου για την αντιμετώπιση της καούρας σε πολλούς ακούγεται... τρομακτική. Είναι δυνατόν κάτι που προκαλεί τόσο δυνατή αίσθηση καψίματος στο στόμα να αντιμετωπίζει την ανυπόφορη καούρα στο στομάχι; Όπως είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο, η σημαντικότερη αιτία του όξινου στομάχου είναι το χαμηλό pH και η φτωχή περιεκτικότητα της διατροφής σε αλκαλικές τροφές (τροφές υψηλού pH).

Το σκόρδο είναι μια εξαιρετική αλκαλική τροφή με τόσο υψηλό pH όσο καμία άλλη. Βοηθά στο να ανεβάσετε γρήγορα το pH του στομάχου και του υπόλοιπου οργανισμού σας. Το πιθανότερο είναι ότι αν καταναλώσετε μία σκελίδα σκόρδου, όσο δυνατή αίσθηση καψίματος κι αν προκαλέσει στο στόμα, η επίδραση στο στομάχι θα είναι ακριβώς αντίθετη και θα ανακουφιστείτε πολύ σύντομα από την αίσθηση καούρας, ίσως ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά.

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Αν το αίσθημα καούρας πράγματι μειώνεται όταν καταναλώνετε σκόρδο, τότε φροντίστε να το βάλετε πιο συχνά στη διατροφή σας. Εξάλλου, λόγω της αλισίνης που περιέχει, το σκόρδο καταπολεμά και άλλους παράγοντες που προκαλούν καούρες, όπως μύκητες και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, συνεπώς είναι άλλος ένας λόγος να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Υγεία24

http://meacolpa.blogspot.gr 
eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου