Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ευκολίες με τις δόσεις για τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου

Ρύθμιση - ανάσα για οφειλέτες του Δημοσίου έως 10.000 ευρώ. Δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική δίωξη μέχρι αυτό το ποσό
Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων και ο εντοπισμός των οφειλών που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, ώστε να πέσει το βάρος του εισπρακτικού μηχανισμού στους μεγαλοοφειλέτες.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο σοβαρές παρεμβάσεις. Θα προβλέπει, σύμφωνα με Τα Νέα, πως δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.
Σήμερα για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές και να μη διατίθενται ανθρώπινοι πόροι για την ανεύρεση εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την τρόικα και προβλέπει την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 48 δόσεις.
Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες ανέρχονται πλέον στα 56 δισ. ευρώ, ενώ τα 14 δισ. ευρώ αυτών των χρεών έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 15 μήνες.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν νέα χρέη της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν σε μεγάλο βαθμό φορολογουμένους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οι οφειλές όταν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου, αλλά και όταν δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης, θα καταχωρίζονται σε ειδικά βιβλία της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς και στο μηχανογραφικό σύστημα. Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 έτη και μετά θα παραγράφονται.
Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, τότε η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου