Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μεσήλικες ετών… τριάντα: Γιατί γερνάμε νωρίτερα;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι σημερινοί 30άρηδες δείχνουν -όσον αφορά στη φυσική τους κατάσταση- σαν να ήταν… 15 χρόνια μεγαλύτεροι απ’ ό,τι έδειχναν οι γονείς και οι παππούδες τους, όταν βρίσκονταν στα 30 τους.
Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες οι σημερινοί νεαροί άνδρες και γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές να πάθουν υπέρταση, διαβήτη ή να είναι παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα παρατήρησαν 6.000 εθελοντές, όταν ήταν στις ηλικίες των 20, των 30, των 40 και των 50 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι νέες γενιές έχουν κατώτερης ποιότητας «μεταβολική υγεία» σε σχέση με τις παλαιότερες, αφού αντιμετωπίζουν περισσότερα μεταβολικά προβλήματα, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα οι ηλικίας 30 ετών νέοι αντιμετωπίζουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρκετά περιττά κιλά σε σύγκριση με τους νέους σε παλιότερες εποχές. Οι σημερινές 20άρες από την άλλη πλευρά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με όσες ήταν 20 ετών πριν από μια δεκαετία.
«Οι σημερινοί νέοι είναι γερασμένοι κατά μια 15ετία όσον αφορά την μεταβολική υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι γερνούν 15 χρόνια νωρίτερα από τις παλαιότερες γενιές και θα είναι παχύσαρκοι για περισσότερα χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκέρντεν Χούλσεγκε, από το Ολλανδικό Ίδρυμα Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος.
Και συνέχισε «Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μεταβολικά νοσήματα. Επειδή απειλούν από νωρίς την υγεία τους, πρέπει να λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα, διαφορετικά η ποιότητα της ζωής τους θα υποβαθμιστεί και μάλιστα από πολύ νωρίς».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας».

polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου