Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Eπιστολή κατοίκου της περιοχής στο WWF Ελλάς για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V

ptolemaida5«Διάβασα την έκθεσή σας για τον λιγνίτη και αν και είμαι μια ταπεινή μητέρα τριών παιδιών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω που αναδεικνύετε το πρόβλημα του λιγνίτη και των εργοστασίων στη Δ. Μακεδονία. Ζω με την οικογένειά μου κάτω από τις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, έχω καθημερινά τη θέα των εργοστασίων μπροστά στα μάτια μου, ανοίγοντας το παράθυρό μου αντικρίζω το απέραντο ορυχείο που εκτείνεται μέχρι τα Πιέρια όρη. Μας έχουν πάρει και θα συνεχίζουν να μας παίρνουν τη γη πουκαλλιεργούμε για να αναθρέψουμε τα παιδιά μας, μας στερούν το νερό, μας στερούν τον αέρα, μας στερούν την ίδια τη ζωή. Χρόνια τώρα μας εμπαίζουν, αδιαφορώντας για τις χιλιάδες των ψυχών που κατοικούν, εργάζονται και αναπνέουν στην περιοχή. Το επιχείρημα γνωστό και πολυφορεμένο: «εθνικό κοινωνικό συμφέρον».
Στον βωμό του κέρδους και της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει εμείς και κυρίως τα παιδιά μας να αναπνέουν τον «μαύρο» αέρα των καμινάδων και να παίζουν κάτω από τα αιωρούμενα σωματίδια. Τρίτη γενιά των κατοίκων ( τα παιδιά μας) θα ζήσουν το «ολοκαύτωμα» της περιοχής. Το χειρότερο από όλα είναι πως μας κλείνουν το στόμα με τις θέσεις εργασίας, που ούτως η άλλως τις δικαιούμαστε, δεν μας τις χαρίζουν. Το καλοκαίρι η ζωή, σε συνδυασμό με τον καύσωνα, είναι αφόρητη, δεν βλέπουμε ούτε το βουνό που είναι στο ένα χιλιόμετρο από εμάς, τα αναπνευστικά και ο καρκίνος θερίζουν, χωρίς όμως να ιδρώνει το αυτί των υπευθύνων. Για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που επισκέπτονται οι ασθενείς, είναι πλέον ρουτίνα να δέχονται κόσμο από την περιοχή.
Δεν ξέρω αν μπορώ να ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο, ελπίζω πάντως να μείνουμε δυνατοί όλοι εμείς εδώ πάνω για να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν. Να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, που αν και από μακριά αναδεικνύετε το πρόβλημα, αφού οι ιθύνοντες αδιαφορούν. Συγγνώμη αν σας κούρασα».
Σοφία Κ.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου