Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακός κόμβος για τη νότια Ευρώπη η Ελλάδα μέσω αγωγού TAP

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Αλβανία, Ιταλία και Ελλάδα για τον αγωγό TAP. Ο αγωγός ανοίγει ο νότιο ενεργειακό ευρωπαϊκό διάδρομο
Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού, η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα φέρει επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι "ο TAP, θα καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα ενεργειακού προορισμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας και θα φέρει επενδύσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κωνσταντίνος Φίλης.
Όπως ανέφερε, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εγκριθεί η κατασκευή του το καλοκαίρι, καθώς έχει ανταγωνιστή τον αγωγό Nabucco West που θα μεταφέρει αέριο στην κεντρική Ευρώπη.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε ότι η επιλογή έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς εφόσον εγκριθεί ο TAP ανοίγει τον νότιο ενεργειακό ευρωπαϊκό διάδρομο, μεταφέροντας μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι αν ενταχθεί η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, θα αποκτήσει λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι, δίνοντας δυνατότητα να παράγει και το δικό της αέριο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.
Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου