Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε στελέχη της Johnson & Johnson για μίζες σε μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ


Το αντίκρισμα μιας -κατά τις διωκτικές αρχές- επιχείρησης εκτεταμένης δωροδοκίας γιατρών με άνω των 16 εκατομμυρίων για 8 χρόνια ώστε να τοποθετούν υπερκοστολογημένα κατά 35% ορθοπεδικά είδη, καλούνται να πληρώσουν πέντε στελέχη του αμερικάνικου κολοσσού .
Η περίφημη έρευνα, που είχε βαλτώσει, παρουσιάζει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα αφού η δικογραφία της υπόθεσης ανατέθηκε στον πρόεδρο πρωτοδικών Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος είναι ανακριτής υποθέσεων διαφθοράς.
Η δικογραφία στρέφεται κατά πέντε στελεχών της εταιρίας Johnson n Johnson με κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και 8 ελλήνων μεγαλογιατρών του που φέρονται να συνήργησαν σε ένα πάρτι μιζών που ζημιώσε βέβαια το ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κατηγορία την  περίοδο 98-06 φέρεται να δόθηκαν 16-18 εκατ. δολάρια μίζες σε 8 έλληνες γιατρούς για να επιλέγουν συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη της εν λόγω εταιρίας ή της θυγατρικής της  DePuy International , ενώ τα ορθοπεδικά είδη αυτά που διακινούνταν ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%. Δηλαδή τη μίζα που μοιράζονταν οι μεγαλογιατροί του ΕΣΥ ουσιαστικά την πλήρωνε μέσω της υπερκοστολόγησης  το ίδιο το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ανακριτής θα ερευνήσει  αν προκύπτουν και άλλα αδικήματα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου και αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Θα ανοιχτούν μάλιστα  τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό ενώ ελέγχεται και μια off shore εταιρία στη Μάγχη που φέρεται να συνδέεται με την εταιρία.
Πληρώνει στο εξωτερικό
Ήδη πάντως σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία(Bloomberg Απρίλιος 2011) ο αμερικανικός κολοσσός αποδέχτηκε  εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή πρόστιμου 70 εκ.δολ. έναντι της αγωγής των αμερικανικών αρχών για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και για ποινικές διώξεις που αφορούν σε μίζες σε γιατρούς και νοσοκομεία σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία καθώς και σε Ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με ανθρωπιστικά προγράμματα του ΟΗΕ στο Ιράκ (oil for food).
Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ από το 1998 μέχρι το 2006 η εταιρεία φέρεται να κέρδισε 24 εκ. δολ. δωροδοκώντας Έλληνες γιατρούς για την προμήθεια χειρουργικών εμφυτευμάτων και τεχνητών αρθρώσεων. Από την Πολωνία κέρδισε 4,3 εκ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και από τη Ρουμανία περίπου 3,5 εκ. δολ. από το 2000 μέχρι το 2007. Επίσης η θυγατρική της Johnson & Johnson, DePuy International υποχρεώθηκε από τις βρετανικές αρχές να πληρώσει περίπου 7,9 εκ. δολ. ως συμβιβασμό σε αγωγές για δωροδοκίες στην Ελλάδα.

polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου