Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

«Οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται ‘Μακεδόνες’ στα γειτονικά κράτη»

«Στην Ελλάδα [λέει] υπάρχουν 500.000 Σκοπιανοί!»

Φεβρουάριος 3, 2013

Πρίλεπ- Σκόπια.

Το καθεστώς των Σλάβων  στη γειτονική Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Οι Σλάβοι δεν μπορούν ελεύθερα να δηλώσουν ως «Μακεδόνες», αν και συγκεντρώνουν  το θάρρος για το βήμα αυτό, και γνωρίζουν ότι υφίστανται διακρίσεις κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους κατά τη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι Σλάβοι των Βαλκανίων,  στην 9η ετήσια συγκέντρωση  των Σλαβικών ενώσεων που έλαβε χώρα στην πόλη Πρίλεπ.

Στο συνέδριο ειπώθηκε ότι στην Ελλάδα ζούνε  πάνω από μισό εκατομμύριο Σλάβοι-μακεδόνες, και καθημερινά η πίεση προς αυτούς επιδεινώνεται  από το κόμμα της ‘Χρυσής Αυγής’ που συμμετέχει στη Βουλή των Ελλήνων.

«Δεν αφήνουν  τους ανθρώπους να πάνε ελεύθερα στην Εκκλησία μας και να διακηρύξουν  την καταγωγή τους, να πούνε δηλαδή ότι είναι «μακεδόνες», γιατί θα έχουν μετά προβλήματα με την οικογένειά τους»,  δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς από την Ελλάδα.

Σε σχέση με τους Σλάβους που ζουν στην Αλβανία, αν και έχουν υπογραφεί πολλές διακρατικές συμφωνίες για τις μειονότητες , δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα να δηλώσουν ελεύθερα  τη εθνικότητά τους.  Εκτός από τους πέντε χιλιάδες Σλάβους των Σκοπίων στη Μάλα Πρέσπα, όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς καταπίεσης.

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν παρά μόνο 5 χιλιάδες ως σκοπιανή μειονότητα, ενώ συγχρόνως αρνούνται την αναγνώριση σε άλλους 150 χιλιάδες Σκοπιανούς, θα πεί ο Εφτίμ Μιτρεσκι, εκδότης της εφημερίδας των Πρεσπών στην Αλβανία.

Στη Βουλγαρία, ωστόσο, το OMO Ilinden  είναι ελεύθεροι να δηλώσουν την καταγωγή τους αλλά δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι θα έχουν επιπτώσεις στην εργασία τους και  διάκριση σε οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα μέσω των θεσμικών οργάνων του συστήματος.

«Στη σημερινή Βουλγαρία, η κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα ασκούν ακαριαία πίεση, πέρα από την πίεση  της κοινής γνώμης και της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης για θέματα εναντίον της Βουλγαρίας, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε  δικαιώματα», δήλωσε ο Ιβάν Χατζίεφ του OMO Ilinden Pirin.

Σε αντίθεση με αυτήν την κατάσταση, σε αυτές τις τρεις χώρες, οι Σλάβοι των Σκοπίων, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του συστήματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου