Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το μεγάλο κόλπο με τα κουπόνια των φαρμάκων! Πως κυκλώματα υπερχρεώνουν τα Ταμεία

Μέτρα για να σταματήσουν τόσο οι παράτυπες εξαγωγές φαρμάκων που αφήνουν άδεια τα ελληνικά φαρμακεία όσο και για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που ενώ βγάζουν φάρμακα από τη χώρα υπερχρεώνουν και τα ελληνικά ασφαλιστκά Ταμεία, λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.
Σε απαγόρευση των εξαγωγών για τρεις μήνες σε φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων προχωρά το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να χτυπήσει κυκλώματα που κινούνται στην αγορά φαρμάκων και ενώ εξάγουν σκευάσματα αξιοποιούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) 2 και 3 φορές χρεώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το τελευταίο διάστημα λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων περισσότερα από 140 φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται στην αναζήτηση των απαραίτητων σκευασμάτων τους.
Παρότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωνε ότι για τις ελλείψεις φταίνε ακόμη και οι ...φαρμακοποιοί πλέον παραδέχεται ότι η απουσία φαρμάκων οφείλεται στη δραστική μείωση των τιμών που καθιστά πολλά φάρμακα ελκυστικά για εξαγωγές. Τακτική συνήθης για τις φαρμακαποθήκες που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα όχι απλά βγάζουν ελληνικά φάρμακα στο εξωτερικό αλλά διπλοχρεώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν αποκολλούν και καταστρέφουν αντίστοιχα τις ταινίες (κουπόνια).
Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών εκτιμάται ότι έχει ετήσιο τζίρο περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μετά από σχετική σύσκεψη με τον ΕΟΦ δήλωσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δεν προμηθεύουν αρκούντως ικανοποιητικά την ελληνική αγορά (λόγω χαμηλών τιμών) με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε τα κουπόνια από τα φάρμακα που εξάγονται να επιστρέφουν στον ΕΟΦ και να μη γίνονται διπλοχρεώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην αγορά φαρμάκου. Διάφοροι επιτήδειοι ενώ εξάγουν τα φάρμακα, δεν αφαιρούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) και δεν τις επιστρέφουν στον ΕΟΦ για καταστροφή ως οφείλουν. Αντίθετα κολλούν εκ νέου τα κουπόνια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων και χρεώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία 2 και 3 φορές. Το φαινόμενο είναι γνωστό στον εκάστοτε υπουργό Υγείας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χτυπηθεί.
Ο Μάριος Σαλμάς επιχειρεί τώρα να υποχρεώσει όλες τις φαρμακαποθήκες να επιστρέφουν τα κουπόνια, με ειδική καταγραφή των εξαγωγών που θα γίνεται μέσω του ΕΟΦ.
Δήμητρα Ευθυμιάδου

iatropedia.com
tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου