Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Έσπασαν τα τηλέφωνα της ΔΕΗ, 9.000 κλήσεις για ΚΟΤ την πρώτη ημέρα

Δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα στη ΔΕΗ από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα αυξημένα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα, με χιλιάδες καταναλωτές να ζητούν πληροφορίες για να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ.

Η κατάσταση θυμίζει ημέρες 2010 όταν επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς μόνο τη Δευτέρα μετρήθηκαν… 9.000 κλήσεις, όταν τους τελευταίους μήνες ο μέσος ημερήσιος αριθμός είχε πέσει στις 100.

Μέχρι πρότινος πολλοί είχαν υποτιμήσει τα οφέλη του ΚΟΤ (σε 300.000 υπολογίζονται σήμερα οι δικαιούχοι), φέτος ωστόσο ενόψει και των πολλαπλών αυξήσεων στο ρεύμα, θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός θα αυξηθεί. Το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις, προσδοκά ωστόσο σε τουλάχιστον διπλασιασμό των δικαιούχων.

Ένα πάντως ερώτημα είναι η ταχύτητα με την οποία η πολιτεία θα ανταποκριθεί στο μαζικό αυτό ενδιαφέρον, ακόμη και αν σε αιτήματα μετουσιωθεί μέρος των τηλεφωνικών κλήσεων. Διότι για να χορηγηθεί το ΚΟΤ, ακολουθείται μια διαδικασία, δηλαδή πρώτα η ΔΕΗ στέλνει τις αιτήσεις στο υπ. Οικονομικών και τον ΟΑΕΔ για έλεγχο στοιχείων, και μετά εκείνοι ενημερώνουν το διαχειριστή του δικτύου αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Ήδη πάντως η ΔΕΗ “ανέβασε” στην ιστοσελίδα της την υπουργική απόφαση για το νέο διευρυμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο, μαζί με αναλυτικές πληροφορίες για τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις, τα απαραίτητα στοιχεία συμπλήρωσης της αίτησης, τους τρόπους υποβολής της, και ερωτα-απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος για το ΚΟΤ.

Τι πρέπει να ξέρετε…

Ιδού μερικές χρήσιμες πληροφορίες, με βάση τα όσα αναφέρει η επιχείρηση:

- Η εφαρμογή του ΚΟΤ ξεκινά από τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση ελέγχου των στοιχείων και αφορά στο σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης. Περιλαμβάνει το σύνολο του 4μήνου, δηλαδή και τις ημέρες εκείνες που η αίτηση βρισκόταν στο στάδιο του ελέγχου.

- Το ΚΟΤ αφορά μόνο την ημερήσια κατανάλωση, όχι τη νυχτερινή.

- Οι τιμοκατάλογοι ανά κατηγορία ευπαθούς ομάδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

- Δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι για συνεχές διάστημα 6 μηνών και άνω (παλαιότερα ήταν για 1 έτος).

- Αν κάποιος για ένα 4μηνο υπερβεί το όριο κατανάλωσης της κατηγορίας του (1.500 ή 1.700 KWh), τότε για το 4μηνο αυτό δεν θα του χορηγηθεί ΚΟΤ, παρά θα τιμολογηθεί με βάση τις χρεώσεις που ισχύουν για όλους τους καταναλωτές.

- Σε περίπτωση μετακόμισης, για να έχει κάποιος ΚΟΤ θα πρέπει να καταθέσει νέα αίτηση στη ΔΕΗ. Κοινωνικό Τιμολόγιο θα έχει και πάλι αφού πρώτα γίνει εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης στη νέα του διεύθυνση.

- Αν το ρολόι δεν είναι στο όνομα του δικαιούχου και χρειάζεται αλλαγή ονόματος, δεν απαιτείται προκαταβολή κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Αν παρ’ όλα αυτά χρειάζεται προκαταβολή, το ύψος της δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε 6 ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις. Αν κάποιος έχει δώσει προκαταβολή, θα συμψηφίζεται μέσω πίστωσης στον αμέσως επόμενο λογαριασμό.

Στο stand buy όσοι χρήζουν μηχανικής υποστήριξης…

Επειδή από φέτος καθιερώνεται μια νέα κατηγορία, τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η ΔΕΗ επισημαίνει πως εκτός των άλλων δικαιολογητικών απαιτείται και βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Αν κάποιος είναι ανασφάλιστος τότε χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο. Σχετικά με τις βεβαιώσεις, και επειδή πρόκειται για νέα κατηγορία αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Ακριβώς επειδή αναμένονται περαιτέρω οδηγίες, για την ώρα δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση για την κατηγορία των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης.
 
neogr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου