Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ανακούφιση για Κοζάνη η Πτολεμαϊδα V

Ανάσανε η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης – Πτολεμαΐδας από την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. 
Η απόφαση ελήφθη στο παράπέντε και έγινε δυνατή μετά την αποδέσμευση πιστώσεων εκ μέρους της ΕΤΕπ, καθώς, επιπλέον, η ισχύς της προσφοράς της ΤΕΡΝΑ έληγε την 31 Δεκεμβρίου. Έτσι σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν απόφαση, θα έπρεπε να ζητηθεί παράταση της ισχύος των όρων, κάτι που δεν ήταν και πολύ βέβαιο. 

Σημειώνεται ότι συζήτηση για τη σύμβαση είχε γίνει και στο Δ.Σ. της 27 Νοεμβρίου, οπότε και ουσιαστικά ελήφθη απόφαση, αλλά για τυπικούς λόγους μεταφέρθηκε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.
Η υπογραφή θα γίνει περίπου 3 χρόνια μετά την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση της μονάδας με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Προηγούμενος διαγωνισμός που ακυρώθηκε τελικά, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, προέβλεπε μονάδα μικρότερης ισχύος περίπου 440 μεγαβάτ, που όμως δεν υπήρχε διαθέσιμη στην αγορά.
Έτσι οι νέες προδιαγραφές αφορούν μονάδα 660 μεγαβάτ σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με τηλεθέρμανση ισχύος 140 μεγαβάτ.
Τα συνδικάτα ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προώθηση του νέου έργου, η λειτουργία του οποίου θα διασφαλίσει την εκμετάλλευση των τοπικών λιγνιτορυχείων και φυσικά της απασχόλησης. Μάλιστα ο Σπάρτακος έχει δεχτεί υποσχέσεις της διοίκησης, ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, όπου θα μεταβεί το δ.σ. τηςΔΕΗ.
Το έργο, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ μετά από διεθνή διαγωνισμό, ενώ υπεργολάβοι προμηθευτές εξοπλισμού είναι οι εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd. Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.
Η δημιουργία του ορυχείου για την τροφοδοσία της νέας μονάδας με λιγνίτη θα απαιτήσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, ενώ θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια την τροφοδότηση, με θερμική ενέργεια, της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.
Σημειώνεται ότι η κατακύρωση του διαγωνισμού στην ΤΕΡΝΑ εγκρίθηκε πριν από 12 μήνες, στις 25 Νοεμβρίου 2011. Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης καθυστερούσε λόγω των όρων που έθεταν τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης, όπως ρήτρα δραχμής κ.λπ. εξ αιτίας των γενικότερων αβεβαιοτήτων που προκαλούσε η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Μετά την απόφαση του Eurogroup για την καταβολή των δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.
Επιπλέον, τα μεγάλα ποσά για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθούν μετά από δύο χρόνια, όταν δηλαδή θα αρχίσει να εγκαθίσταται ο εξοπλισμός. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, οι εργασίες θα αφορούν προκαταρκτικές δράσεις, χαμηλού κόστους, που καλύπτονται από τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

euro2day.gr
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου