Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βρήκαν τον σκελετό του Βρετανού Βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ σε πάρκινγκ

Ποιο είναι το εύρημα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ που προκαλεί αίσθηση
Οι ανασκαφές γίνονταν για να εντοπιστούν βρετανικοί βασιλικοί τάφοι της Ελισαβετιανής εποχής. Τώρα, οι ερευνητές εύχονται και ελπίζουν ότι ο σκελετός που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, να ανήκει στον Ριχάρδο τον τρίτο που κυβέρνησε από το 1483 έως το 1485 όταν και έπεσε νεκρός σε μάχη.
Αν και πολλά ιστορικά στοιχεία που έχουν βρεθεί οδηγούν στο ότι τα καλοδιατηρημένα οστά ανήκουν στον βασιλιά, την τελική απάντηση θα δώσει η ανάλυση DNA.
Ο Σέξπιρ είχε την "τελευταία λέξη"
Για αρκετούς αιώνες, η ιστορία του βασιλιά, είχε χαθεί στα βάθη του χρόνου, ενώ η σημαντικότερη και πιο γνωστή αναφορά σε αυτόν, έγινε από τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα Ουίλιαμ Σέξπιρ στο ομώνυμο έργο. Ο συγγραφέας τον χαρακτήριζε σαν "τέρας με ανθρώπινη μορφή" που "ακόμα και τα σκυλιά ούρλιαζαν στο πέρασμά του".
Ο Ριχάρδος είχε δολοφονήσει πολλά μέλη της οικογένειάς του και είχε γίνει ο τρόμος της Βρετανίας, μέχρι που ηττήθηκε στη μάχη του Μποσγουορθ το 1485 από τον διάδοχο της δυναστείας των Τυδώρ, Χένρι VII.
Προσπαθώντας να ρίξουν φως στην ιστορία της Ελισαβετιανής εποχής, η ομάδα των Βρετανών ερευνητών ξεκίνησε να ψάχνει τον τάφο του βασιλιά Ριχάρδου του τρίτου από τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζοντας τις έρευνες των προκατόχων τους, οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν αποβεί άκαρπες.
Χρησιμοποιώντας ιστορικούς χάρτες και στοιχεία, τα βήματά τους τους οδήγησαν σε ένα παλιό υπαίθριο πάρκινγκ, το οποίο πιθανόν να ήταν ο βασιλικός τάφος. Σύμφωνα με την ιστορία, οι υπασπιστές των Τυδώρ μετά τη μάχη, μετέφεραν το πτώμα του Ριχάρδου ΙΙΙ στο Λέστερ και εκεί το έθαψαν οι Φραγκισκανοί πατέρες, έξω από την πόλη.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε έναν σκελετό, ο οποίος έφερε ξεκάθαρα βίαια τραύματα μάχης, ενώ είχε εμφανή σκολίωση. Ο ίδιος ο Σέξπιρ άλλωστε, παρουσίαζε τον βασιλιά, σαν σακάτη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι τελικά οι Τυδώρ παράτησαν τον νεκρό βασιλιά στο πεδίο της μάχης κι από εκεί κάποιος το μετέφερε και το έθαψε με βασιλικές τιμές στο σημείο όπου πλέον βρισκόταν το υπαίθριο πάρκινγκ.
Το DNA θα "μιλήσει" επιβεβαιώνοντας αυτό που οι επιστήμονες, θεωρούν πλέον πολύ πιθανό.

Πηγή: news.nationalgeographic.com
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου