Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΙΚΑ: Χιλιάδες ευρώ για συντάξεις χηρείας σε... παντρεμένες

Όργιο σπατάλης στο ΙΚΑ με μεγάλα ποσά να χάνονται για συντάξεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται. Tι προβλέπει το πρόγραμμα "Αριάδνη"
Όπως αναφέρει το "Έθνος", το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει σαφάρι για τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους.
Στις διασταυρώσεις στοιχείων και στους ελέγχους που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της φυσικής απογραφής των συνταξιούχων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφείλεται ο εντοπισμός και η σύλληψη του 57χρονου, ο οποίος λάμβανε παράνομα από το Ίδρυμα, τη σύνταξη της θανούσης μητέρας του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων διαπιστώθηκε η συγκεκριμένη περίπτωση παράνομης είσπραξης σύνταξης για θανούσα συνταξιούχο του περιφερειακού υποκαταστήματος Πατρών, με πλαστή εξουσιοδότηση και στη συνέχεια ενημερώθηκε η ΕΛΑΣ και ακολούθησε η σύλληψη και επιβολή ποινής φυλάκισης κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, από τις διασταυρώσεις διαπιστώθηκαν 10 περιπτώσεις για τις οποίες εχορηγούντο παράνομα συντάξεις θανόντων σε "δικαιούχους" που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει γάμους και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να λαμβάνουν τις συντάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, διεκόπη η καταβολή των συντάξεων και κινήθηκαν οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων, ενώ υποβλήθηκαν μηνύσεις.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου, και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη, η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.
Χήρες με το... ζόρι
"Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη", αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ όλες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.
Ενδεικτικά, αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:
*Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.
*Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.
*Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.
Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτήριων αναφορών.
Πρόγραμμα "Αριάδνη" κατά των παράνομων συντάξεων
Εν τω μεταξύ, ξεκινά σταδιακά από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα «Αριάδνη», που στόχο έχει να βάλει τέλος στα φαινόμενα χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) λόγω γέννησης ή θανάτου θα γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία), των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενεργοποίηση του δικτύου "Αριάδνη" θα οδηγήσει στην οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων και θα καταστεί δυνατή η οριστική "σφράγιση" του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και "γέννηση" παραβατικότητας.
Τι προβλέπεται
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
*Για τις γεννήσεις αλλά και τους θανάτους θα ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία από τα ληξιαρχεία.
*Για τους γάμους θα ενημερώνονται τα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
*Για τα σύμφωνα συμβίωσης τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τους συμβολαιογράφους.
*Για τα διαζύγια η ενημέρωση θα γίνεται από τις δικαστικές αρχές.
Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως γεννήσεις, θάνατοι και γάμοι θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στους συμβολαιογράφους, τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων και να γίνει απλούστερη η διαδικασία.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου