Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μειώσεις μισθών και αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα στην Κύπρο

Μειώσεις μισθών και αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα στην ΚύπροΤρία μνημονιακά νομοσχέδια ψήφισε χθες βράδυ η Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τα οποία προβλέπουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά, στη μπύρα και στα τσιγάρα. 

Η μείωση των απολαβών και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη Δεκεμβρίου.
Επίσης αυξάνεται ο κανονικός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από 17 σε 18% από την πρώτη Ιανουαρίου 2013 και 19% από την πρώτη Ιανουαρίου 2014. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 9%.
Με άλλο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών - με εξαίρεση το κρασί - του καπνού και των τσιγάρων.
Ο φόρος στα τσιγάρα αυξάνεται κατά 20 σεντ το πακέτο, ενώ αυξάνεται κατά 150% ο φόρος κατανάλωσης στα στριφτά.  
Άλλα 20 με 25 νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση προς εφαρμογή του μνημονίου, θα αρχίσουν να συζητούνται από σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και ανάλογα με την πορεία της συζήτησης η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως το πρωί ή το απόγευμα της Τετάρτης για να τα ψηφίσει.
Η συνεδρία της Ολομέλειας θα ορισθεί τη Δευτέρα, αφού το προεδρείο της Βουλής ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών.

ΠΗΓΗ icyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου