Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ένταση και επεισόδια εντός και εκτός Κοινοβουλίου συνόδευσαν την ψήφιση του προϋπολογισμού της πΓΔΜ, με συνοπτικές διαδικασίες και απόντες τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς η κυβέρνηση Γκρούφεσκι κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των τροπολογιών.

Διαδηλωτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντιπαρατάχθηκαν έξω από τη Βουλή, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου επενέβη η ασφάλεια απωθώντας βίαια βουλευτές της αντιπολίτευσης και απομακρύνοντας τους δημοσιογράφους.

Υπέρ του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση ψήφισαν 65 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά τέσσερις βουλευτές αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού διήρκεσε μόλις 35 λεπτά.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσαν ότι η ασφάλεια της Βουλής τους απώθησε βιαίως από την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Εικόνες από τους διαδρόμους της Βουλής δείχνουν κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν στα χέρια τραυματισμένους συναδέλφους τους από την επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής και άλλους βουλευτές με σχισμένα πουκάμισα.

Προηγουμένως, η ασφάλεια της Βουλής απομάκρυνε και τους δημοσιογράφους από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της πΓΔΜ Νάσερ Σελμάνι έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια» παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να καλύψουν τις εργασίες του νομοθετικού σώματος.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν επιχειρήσει να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού. Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα.

Έξω από τη Βουλή της πΓΔΜ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας και την ατμόσφαιρα να παραμένει ηλεκτρισμένη.

Οι δύο ομάδες διαδηλωτών βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων. Από τη μία πλευρά βρίσκονται περίπου 2.500 υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ από την άλλη μεριά βρίσκονται περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Μπροστά από τις δύο ομάδες των διαδηλωτών έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Μεταξύ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή είναι ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και αρχηγοί μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων».

Το SDSM κατήγγειλε ακόμη ότι η αστυνομία της πΓΔΜ σταματά στους δρόμους λεωφορεία που μεταφέρουν στα Σκόπια υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από επαρχιακές πόλεις και δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης από την πλευρά τους καταγγέλλουν την αντιπολίτευση και τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ψήφιση του προϋπολογισμού για να πλήξουν την εικόνα και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ισχυρίζεται ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και συντάξεων και το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους.

Αποχωρούν από τη Βουλή οι Σοσιαλδημοκράτες


Μετά τα σημερινά επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ κατά την εξέταση του προϋπολογισμού για το 2013, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε ανυπακοή κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει «λαϊκή εξέγερση», όμοια με εκείνη που εκδηλώθηκε στη Σερβία στις 5 Οκτωβρίου 2000, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
«Σήμερα καταπατήθηκε το Σύνταγμα στη χώρα. Δεν υπάρχει πλέον Δημοκρατία, δεν υπάρχει Βουλή. Από τη μιά μεριά είναι το δικτατορικό καθεστώς του Γκρούεφσκι και απέναντι του ο λαός», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι από αύριο η αντιπολίτευση ξεκινά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Από την μεριά του το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι σήμερα επιχείρησε να προκαλέσει «χάος» στη χώρα και να κινηθεί «πραξικοπηματικά», όμως η προσπάθεια του απέτυχε.
tragiko
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου