Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ για Σκόπια: Λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νοέμβριος 14, 2012.

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών, δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον, αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Το ερώτημα που τέθηκε στον Αμερικανό πολιτικό ήταν εάν η δημοσιοποίηση που έγινε για διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την επίλυση της διαφοράς, θα μπορούσε να αντιγραφεί και στην περίπτωση του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχουν ορισμένες αναλογίες μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι λυπόμαστε που τα Σκόπια δεν είναι μέλος του, πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των μελών του, ώστε, να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και να έχει την υποστήριξη όλων των μελών. Επιπρόσθετα,  δεν έχουμε τη δυνατότητα  να αλλάξουμε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί με συναίνεση και σε κάθε επέκτασή του  πρέπει να υπάρχει η συμφωνία από όλα τα μέλη. Συνεχίζουμε να λέμε ότι βλέπουμε θετικά την ένταξη της FYROM και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά», δήλωσε ο Γκόρντον.
Επανέλαβε τη δυνατότητα κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ να γίνει σύνοδος Κορυφής της Διεύρυνσης για την προσχώρηση νέων μελών, της FYROM,  του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της Γεωργίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Χίλαρι Κλίντον κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ωστόσο, ο Γκόρντον υπενθύμισε ότι πρέπει (τα υποψήφια μέλη) να πληρούν τις απαιτήσεις.
Ο βοηθός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε, επίσης,  τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:
«Είμαστε γνώστες της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η ουσία της απόφασης είναι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, το ΝΑΤΟ, μπορεί να διευρυνθεί μόνον όταν υπάρχει συναίνεση των μελών του. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές», επεσήμανε ο Φίλιπ Γκόρντον, σημειώνει το σλαβικό maxfax των Σκοπίων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου