Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι μισθοί των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης φτάνουν και τα 4460 ευρώ μηνιαίως.

Καταχρηστική και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, υποστηρίζοντας ότι οι απασχολούμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα «αμείβονται ειδικά στις σημερινές συνθήκες, πλουσιοπάροχα», με μισθούς που φτάνουν ακόμη και στα 4460 ευρώ τον μήνα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με οικονομικό αίτημα την πληρωμή των νεοπροσληφθέντων εργατών «με αμοιβές υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Πρόκειται συγκεκριμένα για 30 εργάτες, η πρόσληψη των οποίων ζητήθηκε για τις ανάγκες του έργου».

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό απασχολούνται α) 82 αρχαιολόγοι που αμείβονται μηνιαίως με ποσά 2570 ευρώ-4460 ευρώ και λαμβάνουν 14 μισθούς σε ετήσια βάση, β) 330 εργατοτεχνίτες με αμοιβές 1720 ευρώ-2500 ευρώ/ μήνα και γ) 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που λαμβάνουν 954 ευρώ-3810 ευρώ/μήνα, επίσης με 14 μισθούς.

«Δηλαδή, όλοι οι απασχολούμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες είναι υψηλόμισθοι» υποστηρίζει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και προσθέτει α) ότι ακολουθούνται πιστά τα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις αμοιβές, την ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων στο έργο, β) ότι οι νέες προσλήψεις γίνονται με αυστηρή τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων και γ) ότι το κονδύλιο που διατίθεται για τις αρχαιολογικές εργασίες έχει ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό, που βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου- όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ- επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι διεκδικούν την αλλαγή των συμβάσεων των 30 επαναπροσληφθέντων με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρώην εργαζομένων, που προσλήφθηκαν για 20 μέρες για να δουλέψουν μαζί με άλλους 360 συναδέλφους τους εργατοτεχνίτες (οι τελευταίοι αμείβονται με την υψηλότερη κλαδική, οικοδομική σύμβαση).

 eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου