Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

"Πόθεν έσχες" και στα ακίνητα

Να ελέγξει τον τρόπο απόκτησης ακινήτων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ. Διαβάστε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Βαρύ πρόστιμο σε περίπτωση που το εισόδημα δεν δικαιολογεί την αγορά
Νέο σύστημα υπολογισμού της αγοράς ακινήτων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει  από την 1η Ιανουαρίου 2013 να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να δηλώνουν πού  βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου κατέχουν.
Η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" στην απόκτηση ακινήτων είχε ανασταλεί το 2010, με προοπτική να επανέλθει από την 1η-1-2014, ωστόσο το υπουργείο επέσπευσε την διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.
Με το σύστημα αυτό, αλλά και βάσει της νέας νομοθεσίας, αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα μπορέσουν να βρουν τρόπο να επικαλεστούν ικανά εισοδήματα για να πείσουν την εφορία, θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ φόρο (μέχρι και 45%) για το ποσό που δεν δικαιολογείται.
Το πόθεν έσχες σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν  με τα εισοδήματα τους την κάθε δαπάνη για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσία, προβλέπει και αυτοτελή φόρο έως 45% από το πρώτο ευρώ στα  ενοίκια.
Δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττει κάθε χρόνο κάθε ιδιοκτήτης, δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του, βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά είτε κλιμακωτά με τρεις συντελεστές (10%, 30% και 45%) είτε με έναν μόνο ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%. 
Η πρόταση της κλιμακωτής φορολόγησης πάντως των ενοικίων, αποσκοπεί και να δοθεί ένα  κίνητρο για μείωση των ενοικίων, σε όσους επιλέξουν να το κάνουν για να μην φορολογηθούν με επιπλέον φόρο.
Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και  με κλιμακούμενους συντελεστές που  θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα ξεπερνούν το 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες. Και πάλι τότε δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 ή 8 κλιμάκια με ισάριθμους συντελεστές φορολόγησης.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου