Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κάθε μήνα οι λογαριασμοί ....


Κάθε μήνα θα εισπράττονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους εναλλακτικούς παρόχους, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να αλλάξουν σε μηνιαία την είσπραξη των λογαριασμών -πιθανότατα από τις αρχές του 2013- είτε με το να εκδίδουν κάθε μήνα τιμολόγια είτε με το να καθορίζουν μηνιαίες δόσεις στους εκδιδόμενους λογαριασμούς.

Η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το β’ εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, γεγονός που θα επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι άλλωστε που ήταν γνωστό και αναμενόταν.

Ειδικά όμως για τις ευπαθείς ομάδες (άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ΑΜΕΑ), η κυβέρνηση επιδιώκει να διευρύνει την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20-30% φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και θεσμοθετήθηκε για την προστασία των αδύναμων ομάδων πληθυσμού.

Οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τρόικα πιέζει ώστε να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις εγκατάστασης. Επιμένει, δε, ότι πρέπει να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον έχουν λήξει οι σχετικές προθεσμίες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες σήμερα είναι 100% θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ. Πιέσεις ασκεί ακόμη η Τρόικα για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Βυτιοφόρα

Η Τρόικα παρεμβαίνει όμως και στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος μεταφορέων υγρών καυσίμων, προκειμένου να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί. Κατά πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν τα παρακάτω μέτρα:

* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να κατέχουν ή να μισθώνουν φορτηγά ανεξαρτήτως χωρητικότητας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας.

* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να προσλαμβάνουν δημόσια βυτιοφόρα φορτηγά, χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών φορτηγών.

* Να επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, να εισέρχεται στα διυλιστήρια και σε τελωνειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να μεταφέρει τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τη δική του επωνυμία.

* Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων GPS, για τη βελτίωση παρακολούθησης και πρόληψης του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων.

Μιχάλης Μυγιάκης στον Ελεύθερο Τύπο
eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου