Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Μια απλή συγνώμη για τα χιλιάδες παραμορφωμένα παιδάκια!

Ο σοφός λαός μας λέει ότι με την εφεύρεση της λέξης “συγνώμη” χάθηκε το φιλότιμο. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι που γεννήθηκαν παραμορφωμένοι σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας ενός φαρμάκου που έπαιρναν οι μητέρες τους ακούγοντας τη συγνώμη της γερμανικής εταιρείας που κατασκεύαζε το φάρμακο ... 50 χρόνια μετά.

Η γερμανική εταιρία κατασκεύαζε ένα φάρμακο για την πρωινή ναυτία των εγκύων το οποίο περιείχε την ουσία θαλιδομίδη.

Η ουσία προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60
Δεκαετίες μετά η εταιρία ... θυμήθηκε να ζητήσει συγγνώμη

Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ότι η εταιρεία «εκφράζει την ειλικρινή της λύπη» για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης.
«Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας».

Οταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περί τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρον τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Αντιδρώντας στην ομιλία, η Φρέντι Αστμπερι, πρόεδρος της Thalidomide UK δήλωσε: «Τούς χρειάστηκε πολύς καιρός για να ζητήσουν συγγνώμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, θύματα της θαλιδομίδης, που δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρα, χαιρετίζουμε την έκφραση συγγνώμης, αλλά πόσο μακριά θέλουν να φθάσουν; Δεν είναι καλό να ζητούν συγγνώμη εάν δεν ανοίξουν συζήτηση για αποζημίωση».



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου