Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Με συμψηφισμούς οφειλών, ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ

Ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την διοίκηση της ΔΕΗ, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που μετείχε στη συνάντηση, στην εταιρεία οφείλονται 200 εκατ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημοσίου (κυρίως ΟΤΑ), ενώ ακόμα 400 – 500 εκατ. ευρώ χρωστούν οι ιδιώτες.

Προτάθηκε ο συμψηφισμός οφειλών με άλλες παροχές του δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ επισημάνθηκε ότι και η ΔΕΗ με τη σειρά της χρωστά σε προμηθευτές. Στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως αφορά κυρίως στον ΦΠΑ. 
Πάντως, τα δάνεια της εταιρείας ύψους 525 εκατ. ευρώ, έχουν λάβει παράταση μειώνοντας τις πιέσεις από το συγκεκριμένο πεδίο.

Το στέλεχος της ΔΕΗ ερωτηθείς για πιθανή αύξηση των τιμολογίων δεν απάντησε αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί αντί για αύξηση των τιμολογίων να υπάρξει μείωση των φόρων. Με τη σειρά του, σχολιάζοντας το θέμα, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι πως η ΔΕΗ εισπράττει με ΦΠΑ 13% και αποδίδει με ΦΠ 23%.

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΠΑ είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το δικαίωμα προαίρεσης.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου