Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Βιοηθική: Παιδιά με τρεις γονείς. Είναι έτοιμη η κοινωνία μας;

Δημιουργία εμβρύων τριών «γονέων» κατά των γενετικών παθήσεων: Μια μη αναγκαία, αντιδεοντολογική και επικίνδυνη περίπτωση
Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι η Αρχή Εμβρυολογίας και Ανθρώπινης Γονιμοποίησης (HFEA) της Μεγάλης Βρετανίας έχει θέσει προς διαβούλευση μία νέα (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενη θεραπεία γονιμότητας, η οποία με τη πρόφαση της πρόληψης θανατηφόρων γενετικών παθήσεων θα συντελέσει στη τεχνητή δημιουργία εμβρύου από δύο γυναίκες και έναν άνδρα.

Τα παιδιά που θα γεννιούνται μέσω αυτής της πρακτικής θα περιέχουν, ουσιαστικά, γενετικό υλικό από τρία διαφορετικά άτομα (!!!) με άγνωστες επιπτώσεις και παρενέργειες για τη μελλοντική τους υγεία.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως εκφρασμένο στόχο να βοηθήσει στη πρόληψη των μιτοχονδριακών παθήσεων. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει έως τώρα 50 μιτοχονδριακές παθήσεις (MCDs), οι οποίες μεταβιβάζονται μέσω γονιδίων που κωδικοποιούνται από το μιτοχονδριακό DNA

Για τις συγκεκριμένες παθήσεις, ακόμη και σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία ενώ παράλληλα ποικίλλουν σε βαθμό σοβαρότητας. 

Η νέα προτεινόμενη τεχνική δεν έχει ακόμη καταστεί νόμιμη στη Βρετανία, και η πρόσφατη πολιτική διαβούλευση ίσως έχει ως αποτέλεσμα την οριστική νομιμοποίησή της. 

Μία πρώτη κριτική απέναντι σε αυτή τη πρακτική είναι ότι σαφώς και δεν αφορά την εύρεση μίας θεραπείας για τις σοβαρές αυτές παθήσεις. Αποτελεί ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αποτραπούν οι γεννήσεις των παιδιών με μιτοχονδριακή πάθηση.

Είναι μία προγεννητική πρακτική η οποία δεν βοηθά τους ήδη πάσχοντες να θεραπευτούν αλλά αντιθέτως συντηρεί τις λογικές της ευγονικής ατζέντας, «εξοντώνοντας» - πριν καν γεννηθούν – τα άτομα με μιτοχονδριακές παθήσεις.

Ας εξετάσουμε τρία ακόμη βασικά ζητήματα: 

Είναι ασφαλές; Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Οι συγκεκριμένες τεχνικές περιλαμβάνουν αρκετές πειραματικές αναπαραγωγικές τεχνικές κλωνοποίησης και τεχνικές γενετικής μηχανικής.

Οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι πολύ επικίνδυνες και εγείρουν από μόνες τους πολλά ζητήματα. Η κλωνοποίηση μέσω πυρηνικής μεταφοράς έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στους ανθρώπους αλλά το κυριότερο ανασφαλής σε έτερα θηλαστικά, με κυριότερες παρενέργειες τις άμεσες αποβολές αλλά και τη μείωση της διάρκειας ζωής καθώς και τις ανωμαλίες στη φυσιολογία τους. Είναι επίσης πολύ πιθανόν πολλές γενετικές αλλαγές ή μεταλλάξεις να διαβιβαστούν μέσω αυτών των τεχνικών σε μελλοντικές γενεές με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δεύτερον, θα λειτουργήσει αυτή η πρακτική; Υπάρχει έντονος σκεπτικισμός γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές πυρηνικής μεταφοράς με αυτές που χρησιμοποιούνται στην θεραπευτική κλωνοποίηση για τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα και στη πρακτική της δημιουργίας υβριδίων ζώων με ανθρωποειδή (κυβρίδια-cybrids).

Η υπερβολή για τη θεραπευτική «προοπτική» της πρακτικής της δημιουργίας ζώων με ανθρωποειδή ήταν αυτή που συνετέλεσε και στη τελική νομιμοποίησή της. 

Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας, οι ερευνητές και οι ομάδες που εκφράζουν τα συμφέροντα των ασθενών άσκησαν έντονες πιέσεις προς το κοινοβούλιο της Βρετανίας και έτσι το 2008 η έρευνα στο πεδίο της πρακτικής cybrids νομιμοποιήθηκε.

Όλες οι φιλοδοξίες των υποστηρικτών της συγκεκριμένης πρακτικής βιοτεχνολογίας έπεσαν στο κενό, καθώς στην πραγματικότητα η πρακτική των κυβριδιών για την εύρεση νέων θεραπειών απέτυχε παταγωδώς. 

Πολλές αμφιβολίες εγείρονται και για τη δεοντολογική οπτική της τεχνικής των «τριών γονέων»… Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ωαρίων θα απαιτηθούν για τη συγκεκριμένη έρευνα, συμπεριλαμβάνοντας τη τεχνική συντήρησης των ωαρίων που είναι επικίνδυνη και παρεμβατική για τις γυναίκες δότριες. 

Η εκμετάλλευση πολλών γυναικών είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα… Πολλές φοιτήτριες με υπέρογκα χρέη ή απελπισμένες υπογόνιμες γυναίκες θα πέσουν θύμα εκμετάλλευσης με την απλή προσφορά χρήματος ή δωρεάν παροχή θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ως αντίτιμο για την προσφορά των ωαρίων τους. 

Επίσης, χιλιάδες ανθρώπινα έμβρυα θα καταστραφούν…

Τα παιδιά τριών βιολογικών «γονέων» θα αντιμετωπίσουν έντονες ψυχολογικές κρίσεις ταυτότητας ενώ παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, οι επιστημονικές προσπάθειες δεν κατευθύνονται προς τη θεραπεία των μιτοχονδριακών παθήσεων αλλά ούτε και στην ανακούφιση των ήδη πασχόντων…

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο pentapostagma.gr, τέτοιες πρακτικές δεν ενισχύουν μόνο την ευγονική ατζέντα και την εξόντωση των μη-υγιών ατόμων αλλά εντέλει δημιουργούν το σκηνικό της απρόβλεπτης ανθρώπινης γενετικής μετάλλαξης που θα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά… 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου