Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σκόπια: Επιστολή Διαμαρτυρίας Βουλγαρικού Συλλόγου προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σεπτέμβριος 5, 2012.

Σκόπια.

 Ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος προειδοποίησε  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παρενόχληση την οποία  δέχονται οι Βούλγαροι των Σκοπίων.

 Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Σκοπίων, Λαζάρ Μλαντένοφ, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο της χώρας, Ρίτσαρντ Χόβιτ.


Στην επιστολή του καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν αυστηρά μέτρα για τον τερματισμό των  μεσαιωνικών κατασταλτικών  πρακτικών εναντίον των Βουλγάρων στο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.

Αντίγραφο της επιστολής εστάλη επίσης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον  Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.
Στην επιστολή ο Μλαντένοφ απαριθμεί τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις διακρίσεων τα τελευταία χρόνια για ζητάει να αναφερθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο επόμενο ψήφισμά του σχετικά με την πρόοδο της πΓΔΜ.

Ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος-Σκόπια, ενημέρωσε τον Richard Howitt ότι προέβη στον πρώτο γενικό εορτασμό της εξέγερσης του Ίλιντεν στο Σμίλεβο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Μαρτίου 2012 (άρθρο 60) και της 7ης Απριλίου 2011 (άρθρο 20).

Στην πρόθεσή του αυτή συνάντησε τον αποκλεισμό ή τα μοχθηρά σχόλια του σλαβικού Τύπου των Σκοπίων προς το πρόσωπο του προέδρου του Συλλόγου, τον οποίο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της Σκοπιανής Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για να τον απειλήσει αυτόν και την οικογένειά του για τη βουλγαρική οργάνωση των κοινών εκδηλώσεων και του ανακοινώθηκε η απόλυση της γυναίκας του από την εργασία της για το λόγο αυτόν.

«Θεωρώ ότι είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται συστηματική ενόχληση και καταστολή εναντίον των μελών του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Σκοπίων, τα οποία μέλη δηλώνουν βουλγαρική καταγωγή και εθνότητα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από το μετα-γιουγκοσλαβικό ολοκληρωτικό κοινωνικό-πολιτικό σύστημα, στο οποίο οι διαφορετικές απόψεις τιμωρούνται με φυλάκιση, απόλυση από την εργασία, δημόσιο αναθεματισμό, σωματική και ψυχική κακοποίηση» σημειώνει ο Λαζάρ Μλαντένοφ πρόεδρος του Συλλόγου.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου