Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ: ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ



Ο Δρ Τζέφρι Newton, σε ηλικία 81 ετών, έχασε τη ζωή του από μεσοθηλίωμα

Ο ίδιος υπερηφανευόταν πάντα στις δεξιότητες του στο Do It Yourself (DIY) φτιάχτο μόνος σου.

Ακόμα και σε ηλικία 81 ετών, είχε την τοποθέτηση μιας νέας κουζίνας και μπάνιου στο σπίτι του. 

«Με τα χρόνια είχε κάνει τα πάντα, λέει η σύζυγός του Pat, 82.
«Ήταν εξαιρετικός Τίποτα δεν ήταν ποτέ πιό μεγάλη πρόκληση ». 

Δυστυχώς, αυτό το πάθος ήταν που πιθανότατα οδήγησε στο θάνατο κ. Newton το Μάιο. 
Επασχε από μεσοθηλίωμα -και  καρκίνο του βλεννογόνου των πνευμόνων - που προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο. 

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση ακόμη και λίγες ώρες με τις τοξικές ίνες μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την κατάσταση αργότερα στη ζωή τους. 

Ο Δρ Τζέφρι Newton, σε ηλικία 81 ετών, έχασαν τη ζωή τους από μεσοθηλίωμαΚαι λίγες ώρες ήταν το μόνο που είχε λάβει για τον κ. Newton, ο κορυφαίος ορθοπεδικός χειρουργός, για να αφαιρέσει ένα παλιό λέβητα κεντρικής θέρμανσης γεμάτο με λευκό αμίαντο από το σπίτι του. 

«Ήταν πριν από 37 χρόνια, αλλά θυμάμαι ακόμα όλη τη λευκή σκόνη που βγήκε απ' αυτό», λέει η Pat. 

«Εκείνη την εποχή, ήταν γνωστοί ο καφέ και ο μπλε αμίαντος (υπάρχουν τρεις τύποι) ήταν επικίνδυνη, αλλά όχι ο λευκός, γι 'αυτό θεωρείται ότι η σκόνη ήταν ακίνδυνη. 
«Αλλά είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο Τζέφρι  εκτέθηκε σε αυτό.

Ενώ ο αμίαντος έχει αφήσει μια κληρονομιά σκληρή για τις οικογένειες όπως οι Newtons, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμα πάρα πολύ επικίνδυνο, κυρίως λόγω των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που θα μπορούσαν να διαταράξουν άθελά τους τον αμιάντο σε ανακαινίσεις σπιτιών. 


Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από μεσοθηλίωμα έχει σχεδόν 
τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. 

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι θάνατοι θα κορυφωθούν το 2016, επειδή ο κίνδυνος του αμιάντου έγινε ευρέως γνωστός μόνο στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, και η χρονική υστέρηση μεταξύ της έκθεσης και της διάγνωσης είναι, κατά κανόνα, 30 έως 40 ετών. 

Κυρίως, με αμίαντο παραμένουν εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εκθέτουμε τους εαυτούς μας στον αμίαντο χωρίς να το συνειδητοποιούμε, λέει ο δρ John Moore-Gillon, επίτιμος σύμβουλος ιατρικής στη βρετανική Lung Foundation (BLF). 
Κίνδυνος: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσε να διαταράξει άθελά του αμιάντου, ενώ η είσοδος στο σπίτι ανακαινίσεις Neumann & Rodtmann / Corbis
Κίνδυνος: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν άθελά τους να προσβληθούν απο αμιάντο σε ανακαινίσεις σπιτιών.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή ο αμίαντος σταμάτησε να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πριν από πολλά χρόνια, δεν υπάρχει πλέον θέμα».

«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαταράξουν τον αμίαντο στα σπίτια τους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εκεί. 

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι έχουμε μόλις και μετά βίας τους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έτσι ώστε αν οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια τεράστια πίεση από την άποψη της θεραπείας σε όλους." 

Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε εμπορικά κτίρια και σπίτια μέχρι το 1999, όταν είχε απαγορευτεί, έτσι ώστε κάθε σπίτι που έκτισε ή ανακαίνισε πριν από την ημερομηνία αυτή θα μπορούσε να περιέχει αμίαντο. 

Ο αμίαντος είναι ένα φυσικό ινώδες ορυκτό. 

Μεγάλης κλίμακας εξόρυξη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα επέτρεψε στις βιομηχανίες όπως οι κατασκευές και η ναυπηγική βιομηχανία να επωφεληθεί της προσιτής τιμής του,και στην  ηχοαπορρόφηση και την αντοχή του στη θερμότητα. 

Έγινε πιο δημοφιλείς ως δομικό υλικό στη δεκαετία του πενήντα, βρίσκεται σε πλακάκια οροφής, μόνωση σωληνώσεων, λέβητες, ψεκασμένες επικαλύψεις, δεξαμενές νερού, το δάπεδο γκαράζ και κεραμίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου