Μέχρι τώρα η μυρωδιά της κοπριάς προκαλούσε οχλήσεις σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες. Τώρα οι κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν να μπουν δυναμικά στο «παιχνίδι της ενέργειας», δημιουργώντας μονάδες παραγωγής της από το βιοαέριο που παράγουν τα ζώα τους. 
Τα οφέλη αναμένονται πολλαπλά καθώς οι γειτονικοί οικισμοί θα ζεσταίνονται εύκολα, χωρίς να δαπανούν χρήματα για πετρέλαιο, ενώ από τη χώνευση της κοπριάς θα παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τις καλλιέργειες των αγροτών.
Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης καθώς το εν λόγω έργο καταλαμβάνει υψηλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων των φορέων του Αμυνταίου. «Η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα θέρμανσης καθώς πλήττεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου «αγγίζει» δυσθεώρητα ύψη. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eReNet με τίτλο «Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών μάθησης για Δράση», η σαφής πολιτική βούληση του Αμυνταίου είναι να αποτελέσει έναν από τους πρώτους δήμους στη χώρα χωρίς καυστήρες πετρελαίου» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Πέτρος Αλληλόμης, Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, συνεργάτης και σύμβουλος του δημάρχου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
kozan.gr