Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

6 φαγητά που δεν ξέρατε ότι γίνονται και... στα κάρβουνα

Ποιος μπορούσε να φανταστεί μια φέτα καρπούζι στα κάρβουνα; Μάλλον κανείς, αλλά ίσως οι παρακάτω προτάσεις για τα φετινά σας μπάρμπεκιου, να περιλαμβάνουν νέες συγκινήσεις…

Ε, όχι το καρπουζάκι και το κέικ… στη σχάρα. Κακό πράγμα να είναι κανείς εκ προοιμίου απορριπτικός με τους πειραματισμούς… Δοκιμάστε το πρώτα και μετά κρίνετε…




Καρπούζι

Η θερμότητα, ο καπνός και μια ιδέα αλατιού κάνουν αυτό το γλυκό φρούτο εκλεκτό μεζεδάκι, ενώ κάνουν τη γεύση του να μοιάζει μέχρι και στο κρέας. Το ψήσιμο το στεγνώνει και το κάνει να χάνει τη φυσική του γλυκύτητα. Συνταγή προς εφαρμογή: φέτες πάχους 2,5 εκατοστών, με λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, 5 λεπτά ψήσιμο από την κάθε πλευρά, μέχρι να «στεγνώσουν» λίγο. Σερβίρεται σαν συμπλήρωμα κρέατος, αλλά και με λιωμένο τυράκι και ψωμί, φτιάχνει υπέροχο «burger καρπουζιού».

Μαρούλι

Οι πρασινάδες «αντιδρούν» στη θερμότητα εκπληκτικά καλά και το ψήσιμο τους δίνει μια καπνιστή γεύση που ταιριάζει σε μια νόστιμη σαλάτα. Κόψτε δύο φύλλα μαρουλιού, στη συνέχεια αλείψτε τη μία πλευρά τους με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείστε το μαρούλι με την «φροντισμένη» πλευρά επάνω στην ψηστιέρα και αφήστε το επάνω σε χαμηλής θερμότητας φωτιά για ένα-δύο λεπτά. Πασπαλίζετε στη συνέχεια με τριμμένη παρμεζάνα και ξίδι. Βάλτε το κάθε κομμάτι σε ξεχωριστό πιάτο και απολαύστε...


Τυρί

Η τοποθέτηση του τυριού απ’ ευθείας στη σχάρα ενισχύει τον πλούτο της γεύσης και δημιουργεί μια λαστιχένια υφή. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από το σαγανάκι, ότι το λιωμένο ψημένο τυρί είναι απόλαυση. Γίνεται όμως και στη σχάρα. Για τέλεια «σημάδια» ψησίματος, χωρίς το τυρί να λιώσει τελείως, χρησιμοποιήστε χοντρές φέτες από χαλούμι ή παλαιωμένο τυρί. «Πιτσιλίστε» με λίγο ελαιόλαδο, ψήστε σε μεσαίας θερμότητας φωτιά, γυρίζοντάς το μία φορά, μέχρι να εμφανιστούν τα σημάδια των γραμμών της σχάρας (4 λεπτά ανά πλευρά το χαλούμι, 1 λεπτό ανά πλευρά το provolone). Ταιριάζει πολύ με ψωμί σε μια κλασική version, αλλά και με σταφύλια και κομπόστες.


Κέικ

Η σχάρα δίνει στο κέικ ένα ζεστό εσωτερικό και μια καραμελιζέ εξωτερική κρούστα, ενώ η έμφυτη γλυκύτητά του αντισταθμίζει το «κάπνισμα» της σχάρας. Κόψτε το κέικ σε φέτες πάχους 2,5 εκατοστών. Βουτυρώστε και τις δύο πλευρές, στη συνέχεια ψήστε μέχρι να «χρυσαφίσει» το κομμάτι, γυρίζοντάς το μία φορά, για περίπου 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Γαρνιτούρα; Φρούτο, παγωτό ή σως σοκολάτας.


Γλυκοπατάτες

Μια καλή μέθοδος για τα συμπαθή πορτοκαλιά γεώμηλα είναι ο συνδυασμός του καπνίσματος και του ψησίματος, που οδηγεί σε μια κρεμώδη, μελένια πατάτα, που δεν είναι αφύσικα γλυκιά. Η πρόταση προϋποθέτει πλήρη επάλειψη της γλυκοπατάτας με βούτυρο, ψήσιμο μέχρι η φλούδα να γίνει καφέ και το εσωτερικό μαλακό (περίπου 40 λεπτά-1 ώρα). Βγάλτε τις απ’ τη φωτιά, κόψτε τις πατάτες κατά μήκος και προσθέστε βούτυρο και μαύρη ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστές.






Μπέικον

Κομμάτια χοντροκομμένου μπέικον, περασμένα σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια, ψημένα σε φωτιά χαμηλής κλίμακας. Ακούγεται ιδανικό για σαλάτες αλλά και για γαρνιτούρα σε burgers. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψημένο ανανά και να το δοκιμάστε σαν ορεκτικό.

 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου