Την από κοινού εγκατάσταση και εκμετάλλευση τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΠΑ με την κρατική Βουλγαρική εταιρεία Bulgarian Energy Holding.
Η πρόθεση των δύο εταιρειών έχει λάβει μάλιστα πιο «χειροπιαστή» υπόσταση, καθώς έχει ήδη υπογραφεί από τις 19 Μαρτίου, χωρίς να ανακοινωθεί, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τους για «αρχική μελέτη για τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόρειο Αιγαίο».
Όπως δηλώνουν στο energypress αρμόδια στελέχη της ΔΕΠΑ που επιβεβαιώνουν την υπογραφή του μνημονίου, η συνεργασία με τη Βουλγαρική εταιρεία είναι πολύ στενή και συνεχής και το ενδιαφέρον για τον τερματικό σταθμό είναι συνεπακόλουθο της κοινής προσπάθειας να υπάρξει τροφοδοσία της Βουλγαρίας αλλά και άλλων Βαλκανικών κρατών με αέριο από την Ελλάδα. Βασικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι η κατασκευή του διασυνδετικού αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2014.Χρειάζεται και LNG
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΔΕΠΑ «Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας πρέπει να έχει εξασφαλισμένες ποσότητες αερίου. Αυτές θα προέλθουν βεβαίως από αγωγούς, δηλαδή από όσες δυνατότητες δώσει το Αζέρικο αέριο, αλλά και από LNG. Είχαμε την πεποίθηση ότι η Ρεβυθούσα θα μπορούσε να δώσει ποσότητες προς εξαγωγή, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι θα βαίνει αυξανόμενη, έτσι ώστε η Ρεβυθούσα σε λίγα χρόνια δεν θα επαρκεί ούτε για την Ελλάδα. Συνεπώς πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές αερίου. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται όλες οι δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και η παλιά πρόθεση της ΔΕΠΑ για πλωτό ή άλλο τερματικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, τον οποίο πλέον θα δούμε σε συνεργασία με τους Βούλγαρους».
Και από την Ανατολική Μεσόγειο
Στο «κάδρο» μπαίνουν εκ των πραγμάτων και οι ποσότητες αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος και Ισραήλ) οι οποίες αναζητούν διόδους για να μεταφερθούν στις καταναλώτριες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάθε υποδομή που θα μπορούσε να υποδεχθεί υγροποιημένο αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και να το κατευθύνει στη συνέχεια προς τις αγορές, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο» λέγεται χαρακτηριστικά.
Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας κ. Τράικο Τράικοφ, φέρεται να δηλώνει σχετικά με τον τερματικό σταθμό ότι η υποδομή αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ότι εκτός της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα πρέπει να προσελκυστούν η Ρουμανία, η Σερβία και τα Σκόπια. «Το πρώτο διάστημα η αξιοποίηση θα γίνει με εισαγωγές αερίου από το Κατάρ και την Αλγερία, ενώ μετά από μερικά μόνο χρόνια περιμένουμε να ξεκινήσει ο εφοδιασμός υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα νεοανακαλυφθέντα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ» φέρεται να δηλώνει σε Βουλγαρικά μέσα ο κ. Τράικοφ.
energypress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου