Κυριακή 15 Απριλίου 2012

"Γκότζι μπέρι", από την Κίνα στην Ελλάδα


goji_berriΝέο φυτό, που ήταν άγνωστο στους περισσότερους, κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.
Η εναλλακτική καλλιέργεια του "γκότζι μπέρι" φαίνεται πως αποτελεί επιλογή όλο και περισσότερων νέων αγροτών. Το γκότζι είναι το πρώτο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο, αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες.
Το γκότζι μπέρι αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν το χειμώνα, έτσι ώστε να βγει η ρίζα την άνοιξη. Η συλλογή του καρπού γίνεται με το χέρι, άρα είναι προτιμότερο για χωράφια λίγων στρεμμάτων.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο-2ο χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει τον 3ο-4ο χρόνο. Άρχισε να καλλιεργείται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία. "Το γκότζι μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν", ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας, Ζαφείρης Τσουκαλάς.
Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο γκότζι το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας. Εκτός από τα Ιμαλάια, το γκότσι μπέρι καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωϊα. Πλέον το γκότζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Το φυτό γκότζι είναι το πρώτο, και με τεραστίων διαστάσεων διαφορά από το δεύτερο, άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το γκότζι έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα φυτό! Ακόμη το γκότζι ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά γκότζι μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα. Βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.
Οι καρποί του γκότζι οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο. Τα γκότζι συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν. Οι μαλακοί καρποί του γκότζι μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα γκότζι έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί γκότζι. Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το γκότζι. Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του γκότζι μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.
Ο χυμός του γκότζι όπως ειπώθηκε προηγουμένως καταπολεμά τη γήρανση εξαιτίας της έκκρισης μίας ορμόνης. Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Δίνει βοήθεια επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος. Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β. Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες. Καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.
Ο καρπός του γκότζι περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β. Την Β1, την Β2, και την Β6. Το εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και την βιταμίνη Ε που δεν περιέχεται σχεδόν ποτέ στα φρούτα. Εκτός από τα παραπάνω ο καρπός γκότζι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Τα 100 γραμμάρια μεταποιημένου γκότζι ισοδυναμούν με 370 θερμίδες. Τέλος βοηθάει τη καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των ορμονών εξαιτίας των ωφέλιμων λιπών που περιέχει και συνεισφέρει και στη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων.  Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό γκότζι.

dailynews24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου