Ο ιός της ηπατίτιδας C θα θεραπεύεται ως το 2015!!!
«Καλά νέα και για την ηπατίτιδα Β»
Την πεποίθηση ότι μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ο ιός της ηπατίτιδας C θα μπορεί να «απενεργοποιηθεί» πλήρως στο 90% των ασθενών, χάρη στις νεώτερες θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να εφαρμοσθούν έως το 2015, διατύπωσαν οι επιστήμονες συμμετέχοντες στο 22ο Διεθνές Συνέδριο της Πανασιατικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, στην Ταϊπέι.
Την πεποίθηση ότι μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ο ιός της ηπατίτιδας C θα μπορεί να «απενεργοποιηθεί» πλήρως σε 90% των ασθενών, χάρη στις νεώτερες θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να εφαρμοσθούν έως το 2015, διατύπωσαν οι επιστήμονες συμμετέχοντες στο 22ο διεθνές συνέδριο της Πανασιατικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, στην Ταϊπέι, με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από τις χώρες της Ασίας, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών θα θυμίζει όλο και λιγότερο τις ήδη γνωστές, καθώς έχουν κυρίως τη μορφή χαπιών και όχι ενέσεων. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, αφού οι υπάρχουσες θεραπείες, αν ξεκινούν έγκαιρα, μπορούν να «κοιμήσουν» τον ιό για χρόνια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, για την ηπατίτιδα Β υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, αλλά όχι πλήρη ιάση. Για τη C, παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, οι νεώτερες θεραπείες φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ίαση τα επόμενα χρόνια σχεδόν το σύνολο των ασθενών
Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών θα θυμίζει όλο και λιγότερο τις ήδη γνωστές, καθώς έχουν κυρίως τη μορφή χαπιών και όχι ενέσεων. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, αφού οι υπάρχουσες θεραπείες, αν ξεκινούν έγκαιρα, μπορούν να «κοιμίσουν» τον ιό για χρόνια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, για την ηπατίτιδα Β υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, αλλά όχι πλήρη ίαση. Για την ηπατίτιδα C, παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, οι νεώτερες θεραπείες φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ίαση τα επόμενα χρόνια σχεδόν το σύνολο των ασθενών.
Αν ο ιός της ηπατίτιδας C δεν ανιχνεύεται στο σώμα, οι επιστήμονες μιλούν για ίαση, επειδή αυτός ο ιός δεν επαναδραστηριοποιείται ποτέ. Αυτό εκτιμούν ότι θα πετύχουν με τα νέα φάρμακα, στο σύνολο σχεδόν των ασθενών, έως το 2015. Οι καλές ειδήσεις που αφορούσαν τα νέα δεδομένα στην ηπατίτιδα C, ακούστηκαν από τον καθηγητή Τζέικομπ Τζόρτζ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
«Δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες, που εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά θεραπείας, αλλά και τα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έρευνας και αναμένεται να έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στη διάθεσή μας», σημείωσε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνδυασμούς φαρμακευτικών ουσιών, που υπόσχονται αποτελεσματική θεραπεία σε ποσοστό 25% έως 30% των ασθενών, οι οποίοι έως σήμερα δεν μπορούσαν να ιαθούν, καθώς δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άμεσα αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ο καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου σημείωσε: «Μπορούμε ήδη να θεραπεύσουμε τους μισούς και πλέον. Στην ιατρική δεν υπάρχει 100%, αλλά είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών -πιθανότατα άνω του 90%- θα καταφέρουν να ιαθούν πλήρως με τα φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια».
Ο Δρ Τζορτζ εξήγησε ότι τα νεότερα φάρμακα αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η καταθλιπτική διάθεση, η ευερεθιστότητα, οι μυϊκοί πόνοι και η ευαισθησία στις μολύνσεις. «Ο στόχος με τη νέα γενιά φαρμάκων, που έρχονται για την ηπατίτιδα C, είναι να μειώσουμε τον χρόνο της θεραπείας και να χορηγούμε στους ασθενείς μόνο ένα χάπι την ημέρα», σημειώνει.
Το ζητούμενο για τους ασθενείς με ηπατίτιδα Β είναι να καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα του ιού στον οργανισμό τους, ώστε να προλάβουν την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος. Αυτό δείχνει σήμερα να είναι εφικτό για το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών, αρκεί να εντοπίσουν με ένα αιματολογικό τεστ τον ιό και να τον «πολεμήσουν» έγκαιρα.
«Δυστυχώς, ο ιός της ηπατίτιδας Β δείχνει ανενεργός, καθώς για πολλά χρόνια ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί να περάσουν 20 ή και 30 χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα. Όταν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα, έχουν ήδη προχωρήσει καταστάσεις, όπως η κίρρωση» επισημαίνει ο Δρ Τζ.Τζένσεν, καθηγητής Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έγκαιρη εφαρμογή των νέων θεραπειών μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη δράση τού ιού και ουσιαστικά να τον κάνει ανενεργό.
«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η γρήγορη και πιο επιθετική θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να προλάβει την καταστροφή του ήπατος και, το σημαντικότερο, τον καρκίνο που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό ασθενών με ηπατίτιδα Β», σημειώνει ο Δρ Τζένσεν.
Ως ιδιαίτερα αισιόδοξο αξιολογείται επίσης το γεγονός ότι οι συνδυασμοί φαρμάκων μπορούν σήμερα να επιλύσουν σε σημαντικό βαθμό και ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς και αφορά την αντοχή που αυτοί αναπτύσσουν στις θεραπείες για την ηπατίτιδα Β.
«Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η ηπατίτιδα Β μπορεί να διανύσει μία ανενεργή περίοδο χάρη στα φάρμακα, αλλά θα ήταν λάθος να μιλήσουμε για πλήρη ίαση. Όμως, αυτή η ανενεργή περίοδος σήμερα είναι μεγάλη και μας βοηθά να προλάβουμε τα χειρότερα» καταλήγει ο Δρ Τζένσεν.
Παράδοξο παραμένει για τους επιστήμονες το γεγονός ότι παρότι υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα εμβόλιο προφύλαξης για την ηπατίτιδα Β, η νόσος εξακολουθεί να καταγράφει αύξηση σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ Στήβεν Λοανινι, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, επισημαίνει ότι «πολλοί από τους ανθρώπους που είναι σήμερα μεσήλικες μολύνθηκαν σε μικρή ηλικία. Όλοι όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1985, οπότε εφαρμόσθηκε ο εμβολιασμός σε αρκετές χώρες, έχουν δυνητικά κάποια πιθανότητα να φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «αυτό που συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια, είναι μια τεράστια μετεγκατάσταση πληθυσμού από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β, σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Πρόκειται για ανθρώπους από την Ασία, την Αφρική, τη νότια Αμερική και την ανατολική Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους είχαν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν».
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως τονίζει ο Δρ Λοανινι, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εξεταστούν και εφόσον είναι φορείς να παρακολουθούνται.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β είναι αποτελεσματικός για τουλάχιστον 20 χρόνια και τον συστήνουν εκτός από τα παιδιά και σε κατηγορίες ενηλίκων που έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Παρότι τονίζουν ότι η ηπατίτιδα τόσο η Β όσο και η C, δεν μεταδίδονται με την κοινωνική επαφή, παρά μόνο μέσω βιολογικών υγρών, εξηγούν ότι πέρα από τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και η κατά λάθος χρήση μίας οδοντόβουρτσας ή ενός ξυραφιού εμπεριέχουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
http://news.pathfinder.gr/http://www.palo.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου