Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Με τις ευλογίες της Κομισιόν, πιθανή συνεργασία ιδιωτών ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα V...

Ενας εξαιρετικά ενδιαφέρον όρος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις γύρω από τη μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V, εμπεριέχεται στην πρόταση των Βρυξελλών για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, η οποία κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά προς διαβούλευση.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το "EnergyPress" η πρόταση της Κομισιόν είναι σαφής ως προς τις νέες μονάδες λιγνίτη που θα κατασκευαστούν στο μέλλον στην Ελλάδα. Τι λέει λοιπόν η Επιτροπή; «Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που θα κατασκευαστούν νέες μονάδες λιγνίτη και ξεκινήσουν να λειτουργούν στην ελληνική αγορά μέσα σε διάστημα δέκα ετών από την αναθεωρημένη απόφαση της Επιτροπής, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να διατηρεί μερίδιο στη συνολική καθαρή λιγνιτική ισχύ που δε θα ξεπερνά το 60%».
Τι σημαίνει ο όρος αυτός ;
Σημαίνει, φυσικά υπό προϋποθέσεις, ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο της συνεργασίας με ιδιώτη εταίρο για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V. Και αυτό, καθώς η πιθανή είσοδος στο σχήμα ενός "τρίτου" μετόχου, θα άφηνε αδιατάρακτη την ισορροπία στην αγορά λιγνίτη όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά από τις πωλήσεις των τεσσάρων μονάδων (Μεγαλόπολη ΙΙΙ, Αμύνταιο Ι & ΙΙ, Μελίτη). Διότι, σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε απόσυρση μονάδων ίσης ισχύος ώστε να μη βρεθεί στην αγορά με μερίδιο άνω του 60% στους λιγνίτες. Και βέβαια εκείνο που είναι σαφές από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι οι Βρυξέλλες θα αντιμετώπιζαν με πολύ θετικό "μάτι" μια πιθανή συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτη συνεταίρο στη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.
Χρηματοδοτικές "ισορροπίες"...
Εκτός όμως από τις ... "ισορροπίες" στην αγορά του λιγνίτη, η πιθανή είσοδος ιδιώτη επενδυτή στη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, μοιάζει ελκυστική και για καθαρά οικονομικούς λόγους. Όπως έγραψε προ ημερών το "EnergyPress" στελέχη της ΔΕΗ βρέθηκαν τη Τρίτη στο Αμβούργο προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης της Πτολεμαΐδας μέσω του γερμανικού ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων "Hermes". Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει μια μη δεσμευτική χρηματοδοτική πρόταση από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου (ΤΕΡΝΑ, Hitachi, Babcock), η οποία καλύπτει χρηματοδοτικά το 50% του κόστους του έργου. Δεδομένου λοιπόν ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει περί τα 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να "κλειδώσει" το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης. Τα χρήματα αυτά, που υπό τις παρούσες συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας η επιχείρηση πολύ δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη συνεισφορά ενός πιθανού ιδιώτη συνεταίρου στη νέα μονάδα.
Πολιτική στήριξη
Εξάλλου πιθανή είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό σχήμα της νέας μονάδας αντιμετωπίζεται θετικά και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει διαμηνύσει ότι ενθαρρύνει τις συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες. Θυμίζουμε πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ερωτηθείς από το "EnergyPress" για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση στο επενδυτικό της πρόγραμμα είχε απαντήσει "υπάρχει η λύση των συνεργασιών με ιδιώτες αν η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που σχεδιάζει, αυτό δεν είναι ταμπού όπως στο παρελθόν". Είχε διευκρινίσει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη "προτροπή" ισχύει και για την επένδυση της Πτολεμαϊδας, δηλαδή τη μεγαλύτερη που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου