Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Χουλιάρας: Δεν αποκλείεται μεγάλος σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης.

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται αυτές τις μέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, μπορεί να είναι οι προπομποί ενός μεγάλου σεισμού.
Αυτό άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας....
χθες στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα».

«Δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη μετασεισμικής ακολουθίας οι σεισμοί που σημειώθηκαν, δεν έχουμε τα στοιχεία αν πάμε για κάτι μεγαλύτερο, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι σημειώνονται σε θαλάσσια περιοχή, όμως τίποτε δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ως τώρα σεισμοί να είναι προσεισμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν δίστασε να επικρίνει τους συναδέλφους του εκείνους που είναι καθησυχαστικοί.

Και επεσήμανε: «Δεν πρέπει να πιέζεται ο επιστήμονας για εκτιμήσεις τις πρώτες ώρες από τα ΜΜΕ, αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορεί να ξέρει κανείς».

Εξάλλου ο κ. Χουλιάρας διευκρίνισε ότι η διέγερση στην περιοχή του Κρητικού πελάγους απέχει 40 χλμ. από τη Σαντορίνη και 70 χλμ. από την Κρήτη, ενώ πρόσθεσε πως ο σεισμός γίνεται αισθητός στην Κρήτη λόγω της ανομοιογένειας και της ιδιαιτερότητας του εδάφους.

Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει καμία σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο της Σαντορίνης από πλευράς απόστασης και βάθους.
 
pkampas.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου