Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Υπέρ της κρατικής χρηματοδότησής τους τάσσονται όλα τα κόμματα.


«Ναι» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην παρακράτηση 40% για κάλυψη τραπεζικών οφειλών τους.
Με όλα τα κόμματα να τάσσονται υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησής τους, υπό όρους και προϋποθέσεις, και με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνούν στη δυνατότητα από 1/1/2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων, συνεχίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και με βάση τις απόψεις όλων των κομμάτων που έχουν εκφραστεί, θα κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες πλέον προτάσεις του υπουργείου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όπως να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Σπυρόπουλος ήταν:
- Όχι στη χρηματοδότηση κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα, ναι από φυσικά πρόσωπα με καθορισμό μικρού ορίου για ανώνυμες εισφορές.
- Επώνυμα οι μεγάλες εισφορές με ανώτατο όριο και χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο αρμόδιες αρχές.
- Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης.

«Μπορεί το πλαίσιο της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων όπως εξελίχθηκε από το 1984 μέχρι σήμερα να τέθηκε σε δοκιμασία από λάθη και παραλείψεις ποτέ όμως δεν αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της για την αυτονομία τους», επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.
Αναφορικά με τον υπερδανεισμό των δύο μεγάλων κομμάτων, το ύψος του οποίου έφτασε να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Σπυρόπουλος το απέδωσε κυρίως στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες τους, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ενώ έμφαση έδωσε και στην κατακόρυφη μείωση των εισφορών από μέλη του κόμματος.
«Η ηλεκτρονική κάρτα μέλους του ΠΑΣΟΚ το 2009 απέδωσε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, όμως η παθογένεια των πολιτικών κομμάτων και του συστήματος αποδυνάμωσε τη βάση με αποτέλεσμα το 2011 να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ», ανέφερε γενικός διευθυντής του Κινήματος.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών τους οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».

«Τα κόμματα έπαιρναν δάνεια με επιτόκια 2%, ενώ από το καλοκαίρι του 2010 τα επιτόκια της ΑΤΕ πήγαν στο 8,65%. Το 2009 η ΝΔ όφειλε 3,5 εκατ. ευρώ τόκους και το 2011 πήγαν στα 9,2 εκατ. λόγω της αύξησης του επιτοκίου», σημείωσε ο κ. Σκορδάς.
Ακόμα, ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε ότι η κρατική χρηματοδότηση οφείλει να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και να λαμβάνει υπόψη βασικά κριτήρια: την πανελλήνια έκφραση των κομματικών συσχετισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους.
Πρότεινε επίσης, να υπάρχει κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών μέσω φοροαπαλλαγών, με προϋποθέσεις όμως και περιορισμούς που θα αποκλείσουν εξαρτήσεις των κομμάτων και λόμπι.

Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση πρότεινε μεταξύ άλλων, τη μείωσή της και τον περιορισμό να μην υπερβαίνει τα 18 εκατ. ετησίως για κάθε κόμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σημείωσε ότι «όλα τα έσοδα του προέρχονται από κουπόνια» και έκανε λόγο για «σπέκουλα» σε βάρος του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χαλβατζής, παρά τους ελέγχους που έγιναν κατ' επανάληψη και από την εφορία και από το ΣΔΟΕ κανένα ψεγάδι δεν βρήκαν-και δεν υπάρχει- στις εκθέσεις τους. «Κάθε αναφορά και σχόλιο ότι ΚΚΕ δεν θέλει έλεγχο, είναι υποκριτικό και συκοφαντικό», συμπλήρωσε.
Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Σκανδαλάκης τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Παράλληλα πρότεινε τα κόμματα να μπορούν να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς επιβαρύνσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το ποσοστό 23% στο ΦΠΑ.


«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο, τα οικονομικά μας είναι δημόσια και έχουμε προτείνει μέτρα θεσμικής θωράκισης. Δεν συζητάμε με λογική ηθικολογίας ή σκανδαλολογίας, αλλά με αυστηρά πολιτικούς όρους», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Παράλληλα απέρριψε να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από επιχειρήσεις, ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις- πλην μέσων ενημέρωσης-, αλλά και να απαγορεύεται η συνδιαλλαγή με το δημόσιο, πλην των επιχορηγήσεων.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο «θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ως ελάχιστο δείγμα της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει-αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος- να παρουσιαστούν οι εκκαθαρίσεις όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα.
«Κάποια στιγμή θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει πού πήγαν τα λεφτά του, ακόμα και για κόμματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμυδας, ζήτησε «να τεθεί από μηδενική βάση η κρατική επιχορήγηση και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και με σεβασμό στους πολίτες», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποκλειστική χρηματοδότηση τους από ιδιώτες.



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου