Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τι ισχύει από σήμερα για μισθούς και συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Με «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και μειωμένους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κάνει... ποδαρικό το νέο έτος. Από σήμερα, χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά την ώρα που οι φόροι συνεχίζουν να πλήττουν τις άδειες τσέπες των πολιτών.

Ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ αναμένεται να καθίσουν- υπό το βλέμμα της τρόικας- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να βρουν λύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (λύσεις που συνήθως ζημιώνουν τους εργαζόμενους), οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα: από την 1η Ιανουαρίου 2012, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 600 ευρώ.


Από σήμερα, λοιπόν, ενεργοποιείται το καινούργιο αφορολόγητο των 5000 ευρώ. Εξαιτίας αυτής της μείωσης, παρακράτηση φόρου θα γίνεται πλέον ακόμη και σε αυτόν που αμείβεται με το χαμηλότερο μισθό που προβλέπει ο νόμος. Η παρακράτηση φόρου θα διαμορφωθεί στα 26,62 ευρώ τον μήνα και οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 600,79 ευρώ. Αν κάποιος είναι παντρεμένος θα παίρνει στα χέρια του 657,36 ευρώ καθαρά ενώ ακόμη και ο παντρεμένος με προϋπηρεσία 9 ετών, θα εισπράττει τελικώς 806,52 ευρώ (από 1037,13 ευρώ που είναι οι μεικτές αποδοχές όπως προβλέπονται από την ΕΣΣΕ).

Εν τω μεταξύ, μεσοσταθμική μείωση 15% θα ισχύσει αναδρομικά από σήμερα, όπως όλα δείχνουν, για τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση στις συντάξεις ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης υποστηρίζει ότι: «Έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις».

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι σε έξι ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται ότι γλιτώνουν το κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως τα ταμεία που θα εξαιρεθούν είναι το ΝΑΤ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών, το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Επικουρικό Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ενώ το ΕΤΑΤ, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την ενοποίηση, άρα και από τις μειώσεις.

Τέλος, σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί εδώ και μερικές ημέρες το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα από σήμερα, τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας να είναι μειωμένα έως και 500 ευρώ το μήνα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την τοπική αυτοδιοίκηση και ήδη έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών από τον Νοέμβριο κιόλας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εάν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο οι περικοπές ξεπερνούν το 25%, οι επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν ισόποσα σε δύο δόσεις το 2012 και το 2013.

Ωστόσο oι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουν και επιπλέον μειώσεις που θα γίνουν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου και στις οποίες θα αντιστοιχούν και οι περικοπές του Νοεμβρίου, μιας και το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου