Η διαφωνία του ονόματος μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιλύσει κάποιος άλλος για λογαριασμό τους, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Philip Reeker, με αρμοδιότητα τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις δύο χώρες. Επί πολλά χρόνια τις ενθαρρύνουμε. Επικροτήσαμε τις προσπάθειές του πρώην, πλέον, πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι που συναντιόντουσαν και συζητούσαν το θέμα και σίγουρα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς», είπε ο αμερικανός διπλωμάτης όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ προγραμματίζουν πιέσεις πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στο Σικάγο.
Πριν από δύο εβδομάδες, το Κογκρέσο ακροάστηκε τον πρώην πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Κούρτ Γουόλκερ, σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια και την προτεινόμενη λύση από τις ΗΠΑ – ΕΕ, για συντονισμένη πίεση ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την οποία θα εντάσσονταν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την αναφορά «ПЈРМ» (FYROM) και τότε θα αποφάσιζαν για τη διαφωνία του ονόματος.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή αυτή, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της επικείμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Φίλιπ Ρίκερ, μέσω της ‘Φωνής της Αμερικής’ στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα, θύμισε ότι η απαίτηση του ΝΑΤΟ ήταν πρώτα η επίλυση του ονόματος και κατόπιν η πρόσκληση για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.
«Το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση. Αλλά η αρχική κατάσταση παραμένει η ίδια: το ΝΑΤΟ με μεγάλη σαφήνεια δήλωσε σε πολλές περιπτώσεις ότι η FYROM θα προσκληθεί να ενταχθεί μόνον μετά την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της χώρας. Ωστόσο θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την FYROM και την Ελλάδα να συνεργαστούν για να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο τις πλευρές και εμείς τότε θα την αποδεχθούμε» είπε ο Ρίκερ.
Ο Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, δήλωσε ότι ο μεσολαβητής είναι διαθέσιμος για τις δύο χώρες και ότι η συντομότερη διαδρομή για μια λύση είναι μέσα από τη συζήτηση στο ίδιο τραπέζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου