Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Εκκλησάκι της Παναγίας πάνω σε δέντρο

Είναι το Chêne Chappelle, ένα μεγάλο δέντρο πάνω στο οποίο φτιάχτηκε το μικρό εκκλησάκι στο γαλλικό χωριό Allouville-Bellefosse. Χθες, προσκυνητές ήρθαν στο δέντρο για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

(φωτογραφία από Ji-Elle/Wikipedia)

Οι ντόπιοι λένε, επίσης, ότι το δέντρο είναι πάνω από 1.000 ετών. Το μικρό δέντρο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρλομάγνου, το 1.035, ήδη λατρευόταν, από τη χρονιά που ο William ο Κατακτητής θα γινόταν δούκας της Νορμανδίας, όταν πήγε και προσευχήθηκε στη βάση του, σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις.
Οι επιστήμονες αμφισβητούν ότι η βελανιδιά είναι τόσο αρχαία, υπολογίζοντας την σε περίπου 800 ετών, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα δέντρα στη χώρα.
Στο παρελθόν, πολλούς αιώνες πριν, έγινε ένα από τα πιο διάσημα δέντρα της Γαλλίας, ως το μοναδικό δέντρο που στα κλαδιά του κατασκευάστηκε μια εκκλησία.
Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1696, όταν δύο ευσεβείς ντόπιοι - ο ηγούμενος του Ντιτρόιτ, και ο πατέρας Du Cerceau - θεώρησαν ότι ο κούφιος κορμός του θα μπορούσε να είναι ένα νέο είδος ιερού της Παναγίας.
Έχτισαν και τροποποίησαν ένα μικρό χώρο, το οποίο αποκάλεσαν Notre Dame de la Paix (Παναγία της Ειρήνης).
Στη συνέχεια, έφτιαξαν μια σκάλα εξωτερικά και ένα δεύτερο μικρό εκκλησάκι προστέθηκε. Αυτό ήταν το Chambre de l'Ermite (Αίθουσα του ερημίτη).





Λένα Καλιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου