Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αυξήσεις σοκ στις τιμές της ΔΕΗ

Ακριβότεροι κατά 9,2% θα είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ τη νέα χρονιά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Διαβάστε αναλυτικά τι μας περιμένει Παπακωνσταντίνου: "Από τα χαμηλότερα της Ευρώπης τα τιμολόγια του ηλεκτρικού"
Σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2% από 1ης Ιανουαρίου 2012 κατέληξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εξαντλημένους οικονομικά πολίτες που ήδη έχουν πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα και έχουν υποστεί αλλεπάλληλες φοροκαταιγίδες μέσα στο 2011
Ταυτόχρονα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Η πρόταση Παπακωνσταντίνου
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το ποσοστό 9,2% είναι η μεσοσταθμική αύξηση που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εγκριθούν οι ανατιμήσεις.
Με βάση αυτό η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κλπ.) και το ύψος της κατανάλωσης.
Οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην επιχείρηση είναι:
- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.
- Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.
Μας έκαναν και χάρη...
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο από αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.
Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα - όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ - έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2 % οι 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ ενώ οι υπόλοιπες 8,1 μονάδες καλύπτουν:
*Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5 μονάδες.
*Αυξήσεις φόρων (2,6 μονάδες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες το τέλος λιγνίτη και 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου