Πεπεισμένο ότι το 1/3 των 62 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε μίζες από την εταιρεία Ferrostaal πήγε στις τσέπες κρατικών αξιωματούχων δήλωσε το δικαστήριο του Μονάχου, που έκλεισε χθες τη δικογραφία των «μαύρων» πληρωμών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων τύπου 214.
H σύμβαση για την κατασκευή των εν λόγω υποβρυχίων υπεγράφη το 2000, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, «από το 2000, το δικαστήριο πιστεύει ότι το 1/3 από τις μίζες πήγε σε αξιωματούχους που έπαιρναν αποφάσεις στις χώρες που είχαν συναφθεί τα συμβόλαια».Ο δικαστής Γιόαχιμ Εκερτ, κατά την έκδοση της απόφασης δεν ονομάτισε τους αξιωματούχους που προέκυψε ότι δωροδοκήθηκαν για να πουν το «ναι» στη γερμανική HDW-Ferrostaal για απευθείας ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων. Φωτογράφισε ωστόσο τα πρόσωπα, όπως τα φωτογράφιζε και το κατηγορητήριο των Γερμανών.
Τι ανέφερε το κατηγορητήριο
Για να μπορεί να επηρεάσει τις παραγγελίες η Ferrostaal, χρειάστηκε να επιστρατεύσει μεσάζοντες. Τον ρόλο αυτόν έπαιξαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εταιρείες συμβούλων Dolmatron Associated με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και Marine Industrial Enterprises με έδρα τον Παναμά, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι Έλληνες Μ.Φ. και Γ.Β.
«Σε συμφωνία με τα διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal έγιναν πληρωμές δωροδοκίας στους αρμόδιους υπευθύνους λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα. Η Ferrostaal πραγματοποίησε κατά τα έτη 2000-2007 πληρωμές τουλάχιστον ύψους 57.000.000 ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Και προστίθεται: «Για να αποκρύψει τους τρόπους πληρωμής παρεμβλήθηκαν μεσάζοντες και εταιρίες οι οποίες μεταβίβασαν τα χρήματα στους υπευθύνους. Ο Α…ανήκε σε ομάδα προσώπων, η οποία αποκαλείτο κύκλος προσευχής. Σε αυτήν την ομάδα ανήκαν και ο Μ.Φ. και ο Γ.Β., ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ομάδα διέθετε την απαραίτητη πρόσβαση στους υψηλού επιπέδου αρμοδίους για τη λήψη αποφάσεων».
Πάντα με βάση το κατηγορητήριο:
Στις 13/2/2000 κλείστηκε προφορικώς σε ξενοδοχείο της Αθήνας η συμφωνία για τις μίζες εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων
Στις 26/3/2000 σε ξενοδοχείο της Βιέννης οι δύο Γερμανοί κατηγορούμενοι και οι Έλληνες μεσάζοντες υπέγραψαν σε επιστολόχαρτο του ξενοδοχείου όλα τα ποσά και τις δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν
Στις 17/5/2000 οι δύο Γερμανοί κατηγορούμενοι εμβάζουν 15 εκατ. στην εταιρεία Marine Industrial Enterprises Europe, σε λογαριασμό στην τράπεζα UBS της Λουκέρνης
Στις 4/6/2002 εμβάζονται στον ίδιο λογαριασμό στην τράπεζα UBS άλλα 6,888 εκατ. ευρώ
Τον Mάιο του 2003 ένας εκ των Γερμανών κατηγορουμένων δίνει σε μετρητά 2,5 εκατ. στον Έλληνα Γ.Β.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή, ενώ επέβαλε πρόστιμο 140.000.000 ευρώ στην εταιρεία για τις πρακτικές δωροδοκίας που χρησιμοποίησε.
Στην Ελλάδα
Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε στη χώρα μας έχει αναδείξει 29 υπόπτους, μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μέλη επιτροπών, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.
Για την ίδια υπόθεση, ο κ. Τσοχατζόπουλος διώκεται μετά από έρευνα της Βουλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ανακοίνωση Τσοχατζόπουλου
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει τις αναφορές στο πρόσωπό του που περιέχονταν στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας του Μονάχου «παντελώς αναπόδεικτες, αστήρικτες και αβάσιμες αναφορές».
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «διατύπωση συλλογισμών προς εσωτερική χρήση και μόνο στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δικαστικής έρευνας» και υποστηρίζει πως «πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο πίεσης προς ενίσχυση της βαρύτητας των κατηγοριών για τους κατηγορούμενους, ώστε να καταλογιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρόστιμο και να εξασφαλιστεί ο επωφελέστερος για το γερμανικό δημόσιο συμβιβασμός».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκα, ούτε κατέθεσα στην έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης, κατά την οποία δεν υπήρξαν ούτε καν ενδείξεις σε βάρος μου» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Μια και ανεξάρτητα της δικαστικής απόφασης υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Γερμανία που με φέρουν να συγκαταλέγομαι δήθεν μεταξύ των αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω και πάλι ως παντελώς αυθαίρετες, αστήρικτες και απόλυτα συκοφαντικές τις σχετικές αναφορές σε βάρος μου και επισημαίνω ότι στο πόρισμα της γερμανικής δικαιοσύνης δεν υπάρχει ούτε μαρτυρία, ούτε ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη περί δικής μου εμπλοκής».
Πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα
«Τα γερμανικά δικαστήρια, όπως και για την Siemens έτσι και για την υπόθεση των υποβρυχίων, επί της ουσίας αθώωσαν και κάλυψαν την εταιρία Ferrostaal για τις μίζες και όμως εδώ τα κόμματα του συστήματος, του ευρωμονόδρομου, την εμφανίζουν ως απόφαση τιμωρίας και κάθαρσης» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.
Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή. Καιρός είναι να μάθουμε σε ποιούς αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου».
«Γι’ αυτούς πού έδωσαν τις μίζες για τα υποβρύχια υπήρξαν καταδίκες και πρόστιμα. Στην Ελλάδα γι’ αυτούς που πήραν τις μίζες βασιλεύει το σκοτάδι και η ατιμωρησία», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ο Έλληνας πολίτης ακόμα μένει με την απορία και απαιτεί να ονοματιστούν όσοι ‘τα πήραν’ και πού βρίσκονται τα λεφτά», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου