Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αρνητικές θερμίδες; Κι όμως, υπάρχουν!



Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από κάτι σημαντικό: δεν υπάρχουν τροφές χωρίς θερμίδες. Όλες οι τροφές έχουν ενέργεια, η οποία μετριέται με αυτές και όσο αρνητική χροιά κι αν έχουν πάρει οι θερμίδες ως έννοια, στην ουσία είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.


Πηγές ενέργειας των τροφών αποτελούν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος, είτε το καθένα ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό και μιας και όλες οι τροφές περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω, αποδίδουν και θερμίδες, καλύπτοντας τις ενεργειακές μας ανάγκες.
  • Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;
Παίρνοντας τη φράση «αρνητικές θερμίδες» ως κυριολεκτική πολλοί παραπλανούνται, αφού, όπως είπαμε, όλες οι τροφές έχουν θερμίδες. Κάποιοι ερευνητές και ειδικοί, όμως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ορισμένες τροφές περνούν πιο δύσκολα από την πεπτική διαδικασία, αναγκάζουν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) προκειμένου να τις επεξεργαστεί, αφήνοντας έτσι αρνητικό αποτέλεσμα στις θερμίδες που λάβαμε από τις συγκεκριμένες τροφές. Θεωρητικά, μάλιστα, όσο περισσότερες τροφές με αρνητικές θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνει τελικά, έχοντας μια έξτρα βοήθεια στο να χάσει βάρος.
Με πιο απλά λόγια, αν λίγο καρότο αποδίδει 10 θερμίδες, αλλά χρειάζεται ενέργεια που ισοδυναμεί με 12 θερμίδες για να το χωνέψουμε, τότε η τροφή αυτή έχει 2 αρνητικές θερμίδες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι θερμίδες των καρότων είναι… -2, αλλά ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του να φάμε λίγο καρότο καταλήγει στο να χάσουμε 2 θερμίδες.
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι όλη η κοινότητα των διατροφολόγων σύμφωνη με τη θεωρία αυτή, αλλά λόγω του ότι ψηλά στη λίστα των τροφών με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ούτως ή άλλως χρειάζονται σε μια ισορροπημένη δίαιτα, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν βλάπτει κανέναν.
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Αν διαβάζοντας το κείμενο φανταστήκατε ότι μπορείτε να αδειάσετε όλο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ και μετά να το ρίξετε στα… καρότα για να χάσετε θερμίδες, τότε μάλλον θα πρέπει να σας χαλάσουμε τα σχέδια.
Δυστυχώς, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν αναφέρεται σε κάποια μαγική μέθοδο κι ακόμη κι αν η πέψη των τροφών αυτών απαιτεί περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώσατε όταν τις φάγατε, οι θερμίδες που τελικά χάνετε δεν είναι παρά μόνο λίγες – και στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να χάσουμε εκατοντάδες θερμίδων για να χάσουμε μόλις μισό κιλό, οπότε μερικές θερμίδες δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική σε αυτό το θέμα: κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, σημαίνει ότι αυτές παίρνουν τη θέση άλλων τροφών, περισσότερο παχυντικών και λιγότερο υγιεινών. Αντί, δηλαδή, να επιλέξει τα πατατάκια σαν σνακ, μπορεί κάποιος να φάει λίγο σέλινο κι έτσι ταυτόχρονα αποφεύγει τα πατατάκια (και τις θερμίδες τους), προτιμώντας κάτι πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και μάλιστα αρνητικές.
  • Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές αρνητικών θερμίδων;
Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είπαμε, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις τροφές αρνητικών θερμίδων.
Ανάμεσα στα λαχανικά με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα σπαράγγια, το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το σέλινο, η καυτερή πιπεριά, το αγγούρι, το σκόρδο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια κ.ά.
Ανάμεσα στα φρούτα με τις αρνητικές θερμίδες βρίσκονται το μήλο, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το μάνγκο, το πορτοκάλι, η παπάγια, το ροδάκινο, ο ανανάς, η φράουλα, η ντομάτα, τα μύρτιλλα, το καρπούζι κ.ά.
Με λίγη φαντασία μπορείτε να ετοιμάσετε γευστικά και υγιεινά πιάτα με τα παραπάνω, λαμβάνοντας τα οφέλη τους και ευεργετώντας, έστω και λίγο, τη δίαιτά σας με τις αρνητικές τους θερμίδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου 100 τροφές που κατατάσσονται σε αυτές με τις αρνητικές θερμίδες, οπότε έχετε πολύ υλικό για… πειραματισμούς στην κουζίνα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου