Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Sitel: «Προστασία της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, Μακεδόνων που μιλούν ελληνικά; »

«Η σλαβόφωνη διάλεκτος που ομιλείται σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια, Είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός που πρέπει να διατηρήσουμε και να μιλάνε με τόλμη οι Μακεδόνες – Έλληνες»



Νοέμβριος 23, 2011.

Η Αθήνα να προστατεύσει τη ‘μακεδονική’ γλώσσα που ομιλείται από Έλληνες Μακεδόνες. Με ένα τέτοιο αίτημα τα μέλη μακεδονικών συλλόγων ξεκίνησαν εκστρατεία στην Ελλάδα. Η ‘σλαβομακεδονική’ γλώσσα που ομιλείται στην Ελλάδα είναι διαφορετική από τη γλώσσα που ομιλείται από τους «Σκοπιανούς».

Οι Μακεδόνες οργανώνουν σκόπιμα φεστιβάλ στην Ελλάδα, παρουσιάζουν μακεδονικά τραγούδια και προσπαθούν να αποδείξουν  ότι υπάρχουν  δύο διαφορετικές κουλτούρες. Έτσι, οι Έλληνες, οι οποίοι μιλούν τη ‘μακεδονική’  γλώσσα, την απέκτησαν από ένα σλαβικό ιδίωμα.


«Το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια, είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός που πρέπει να διατηρήσουμε και να μιλάνε με τόλμη οι Μακεδόνες – Έλληνες» λέει η δήλωσή των μακεδονικών συλλόγων από το «Νέο Πετρίτσι».
 Αυτή η εκστρατεία των Σλαβόφωνων, πιστεύεται  ότι είναι αντιπαραγωγική για την Ελλάδα, διότι αυτό αναγνωρίζει μόνο την ύπαρξη  της ‘μακεδονικής’ γλώσσας σε αυτήν.

«Οι διάλεκτοι στην Βόρεια Ελλάδα, είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με τις διαλέκτους των Σκοπίων και αποτελούν βάση της ‘μακεδονικής’ λογοτεχνικής γλώσσας. Έτσι η άποψη για τις μακεδονικές διαλέκτους της Ελλάδας είναι η ίδια – το ίδιο πράγμα- με τις ‘μακεδονικές’ διαλέκτους των Σκοπίων», εξηγεί ο Victor Friedman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Είναι ένα αυτογκόλ της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Friedman και υπέρ των Σκοπίων, ως ένα επιπλέον επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
Έτσι,  αναγνωρίζεται ότι η σύγχρονη γλώσσα των Σκοπίων ομιλείται στην ελληνική επικράτεια και αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός, λέει ο Φρίντμαν.

Στην  ημερίδα των μακεδονικών συλλόγων που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Σέρρες, οι σύλλογοι προειδοποιούν τις ελληνικές αρχές  να μην  σιωπούν  όταν τα Σκόπια υφαρπάζουν και οικειοποιούνται την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου