Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Υπεγράφη η ίδρυση της Ευρασιατικής Ένωσης στη Μόσχα…

Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ενός σχεδίου του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο την στενότερη συνεργασία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, επί της ουσίας όμως την αποκατάσταση της επιρροής της Ρωσίας στον ζωτικό της χώρο.


Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, υπέγραψαν στη Μόσχα τη «Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Πούτιν αναφέρθηκε πρώτη φορά στην δημιουργία μιας «Ευρασιατικής Ένωσης» από κοινού με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε άρθρο του στην εφημερίδα Izvestia τον Οκτώβριο. Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ένωση. Ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, που θα διευθύνεται από μια Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Πρόκειται για μια εξέλιξη με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται, κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μια πολιτική επιλογή της ρωσικής ηγεσίας που φαίνεται ότι εντάσσεται σε ένα καλά σχεδιασμένο «παιχνίδι» αποκατάστασης της ρωσικής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου