Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Καύσιμα από φύλλα

Δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science, περιγράφουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την παραγωγή καυσίμου: στη μία...
ένα τεχνητό φύλλο μπορεί να διασπάσει τα μόρια του νερού και να δημιουργήσει καύσιμο υδρογόνου, ενώ η άλλη ενέχει την ανακύκλωση διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρώτη μελέτη, μία από κοινού προσπάθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και την αμερικανική εταιρεία Dioxide Materials, περιγράφει με λεπτομέρεια μία πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ένα από τα συστατικά των συνθετικών αέριων καυσίμων.

«Η προσέγγισή μας ονομάζεται τεχνητή φωτοσύνθεση. Συλλέγουμε ηλιακή ενέργεια, σαν αυτή που συλλέγουν τα φυτά για να ζήσουν, και κατόπιν τη χρησιμοποιούμε για να μετατρέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα είτε σε βενζίνη είτε σε άλλα χρήσιμα προϊόντα,» αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της πρώτης μελέτης, ο Richard Masel, ερευνητής της Dioxide Materials.

«Ελπίζαμε να εξασφαλίσουμε γύρω στο 50% σε ενεργειακή απόδοση, αλλά παρατηρήσαμε ποσοστό πάνω από 80%. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανακύκλωση του διοξειδίου εφικτή,» πρόσθεσε ο ίδιος.
Επανάκτηση του άνθρακα εναντίον ανακύκλωσης

Η περισυλλογή και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται από εκπομπές ορυκτών καυσίμων, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα εξαιτίας της έντονης ανησυχίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές.

Κάποια παραδείγματα μεθόδων αποθήκευσης περιλαμβάνουν την απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα από τα μεταλλεύματα, ή την διοχέτευση του αερίου σε κενούς γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως οι περιοχές πετρελαίου και αερίου. Άλλος ένας τρόπος, όμως, είναι και η ανακύκλωση αυτού του αερίου.

«Άποψή μου είναι πως το να θάψουμε και να αφήσουμε το διοξείδιο εκεί για τις επόμενες γενιές, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανακυκλώσουμε το διοξείδιο σε κάτι χρήσιμο,» υποστηρίζει ο Masel.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, η ομάδα του επικεντρώθηκε σε μία τεχνική που επιτρέπει την ανακύκλωση του αερίου - τη διάσπασή του στα αρχικά συστατικά και τη μετατροπή του σε καύσιμο.
Βελτιωμένος καταλύτης αλλάζει το παιχνίδι

Η ιδέα της χρήσης του ηλεκτρισμού για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι καινούργια, αλλά σε παλαιότερα πειράματα, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν υψηλές τάσεις ώστε να ξεπεραστεί η ενέργεια των χημικών δεσμών στο διοξείδιο του άνθρακα πριν να διασπαστεί σε οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου