Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τώρα παραδέχονται ότι μπορούν να ελέγξουν τον καιρό!

  • Συντάκτης: Κώστας Χαρδαβέλλας,
  •  Ενα από τα θέματα που είχαν δεχτεί σκληρή κριτική όταν τα παρουσιάζαμε στην εκπομπή "Οι Πύλες του Ανεξήγητου", ήταν αυτό που είχε σχέση με την προσπάθεια ελέγχου του καιρού μέσα από συγκεκριμένες υπερσύγχρονες συσκευές!
  Δεκάδες "φωστήρες" από αυτούς που νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη γνώση και αρνούνται ο,τιδήποτε το διαφορετικό, είχαν αντιδράσει έντονα κατηγορώντας μας για "συνωμοσιολογία" και ... επιστημονική φαντασία!
  Σήμερα, έρχονται επισήμως επιστήμονες και ανακοινώνουν - ή μήπως το σωστό είναι παραδέχονται;- ότι ένα δυνατό σύγχρονο λέιζερ είναι ικανό να προκαλέσει τεχνητή βροχή! Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν κοντά στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία, έδειξαν ότι ένα ισχυρό λέιζερ που είναι στραμμένο στον ουρανό, μπορεί να δημιουργήσει σταγονίδια βροχής στον αέρα, βήμα που θα μπορούσε οδηγήσει στην τεχνητή πρόκληση βροχοπτώσεων.

   Μετά από τη συλλογή στοιχείων από 133 ώρες δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι  παλμοί λέιζερ μεγάλης έντασης δημιούργησαν σωματίδια νιτρικού οξέος τα οποία λειτούργησαν σαν ατμοσφαιρική "κόλλα" και ένωσαν μεταξύ τους τα μόρια του νερού προκαλώντας έτσι σταγονίδια που δεν εξατμίζονταν.

  Μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργήθηκαν σταθερές σταγόνες, που για την ώρα είναι πολύ μικρές για να πέσουν ως βροχή, ωστόσο οι επιστήμονες παραδέχονται ότι είναι θέμα χρόνου να βελτιώσουν τη μέθοδο και να παράγουν βροχή.

  "Για να δημιουργήσουμε βροχή χρειαζόμαστε σταγόνες 100 φορές μεγαλύτερες, ώστε να έχουν αρκετό βάρος για να πέσουν", εξήγησε ο Ζερόμ Κασπάριαν, φυσικός από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, αλλά πρόσθεσε ότι η τεχνική επιδέχεται βελτιώσεων και ότι κάποια στιγμή θα μπορεί όχι μόνο να παράγεται βροχή, αλλά- προσέξτε αυτό το τελυταίο- και να αποτρέπεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου