Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το ‘Μακεδονο-Ελληνικό’ Λεξικό στο προσκήνιο

Η προώθηση του Σλαβο-Ελληνικού λεξικού στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων.

Αν και το θέμα έχει προχωρήσει εδώ και μήνες το αντιπολιτευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έκανε μια σειρά καταγγελιών προς την κυβέρνηση του Παπανδρέου για παραχωρήσεις που έγιναν όχι μόνον στην έκδοση του λεξικού, αλλά και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, αφορούσαν, αν το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προωθήσει το ζήτημα αυτό στις Βρυξέλλες, αν τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα για τις δραστηριότητες  της σλαβικής ‘Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού της  Φλώρινας’  και  αν το εκδοθέν λεξικό έχει εγγραφεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.



Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν από τον βουλευτή της Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Καράογλου.
«Στο τεύχος Αυγούστου 2011 της εφημερίδας «The books' journal» υπάρχει μία καταχώρηση-παρουσίαση του δίτομου λεξικού της «Μακεδονικής-Ελληνικής Γλώσσας», η οποία συνοδεύεται με ένα προκλητικό κείμενο προπαγάνδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «είναι το πρώτο λεξικό που εκδίδεται στην Ελλάδα, των δύο σύγχρονων γλωσσών που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ελλάδα. Επίσης σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα  χρησιμοποιούν τόσο την ελληνική όσο και τη μακεδονική γλώσσα. Ένα βιβλίο χρήσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ευρύτερα», εξηγεί ο Καράογλου.
Η Νέα Δημοκρατία το σχολίασε ως ένα πολύ σοβαρό και εθνικής σημασίας θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου