Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΎ ΝΕΊΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ


54 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Δύο οι θάνατοι  Τα νεώτερα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ
Με λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (μετά από τσίμπημα από κουνούπι, νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες ένας 84χρονος ηλικιωμένος απο την τοπική κοινότητας Αγίου Χριστοφόρου του δήμου Εορδαίας, ευτυχώς χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του. Αρχικά ο 84χρονος νοσηλεύτηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς αρχικά κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση με συμπτώματα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι, ενώ το τοπικό συμβούλιο Αγίου Χριστοφόρου και ο Δήμος Εορδαίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσανατολίζονται σε μαζικό ραντισμό της ευρύτερης περιοχής.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί τόσο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (Εορδαία) και τη Θεσσαλία, περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά την περίοδο 2010, όσο και στην Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία. Συνολικά 54 κρούσματα έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, από τα οποία 43 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 11 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 36 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 15 νοσηλεύονται ακόμη, από τους οποίους οι 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μέτρα πρόληψης για την απομάκρυνση των κουνουπιών:
Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).
Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το δέρμα.
Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες. Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.
Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου