Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Γερμανικά συμφέροντα στηρίζουν την αυταρχική κυβέρνηση Gruevski

Ομάδα 21 διανοούμενων από την ΠΓΔΜ απέστειλαν επιστολή στη διοίκηση της γερμανικής εκδοτικής εταιρίας WAZ, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για το ρόλο που διαδραματίζει και την «πολιτική γραμμή» που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η γνωστότερη εφημερίδα των Σκοπίων, Dnevnik.

Οι διανοούμενοι αυτοί, οι οποίοι συχνά εκφράζουν επικριτικές απόψεις για τη κυβέρνηση του Nikola Gruevski στην ΠΓΔΜ, αναφέρουν στην επιστολή τους ότι η Dnevnik τους τελευταίους μήνες, μετά και την τοποθέτηση νέου αρχισυντάκτη, έχει μετατραπεί σε «όργανο πολιτικής εξουδετέρωσης όλων όσοι διαφωνούν με τις πρακτικές της εξουσίας στη χώρα».

Αρκετοί από τους διανοούμενους αυτούς ήταν μέχρι πρόσφατα αρθρογράφοι στη Dnevnik και αποχώρησαν καταγγέλλοντας στροφή στη «γραμμή» της εφημερίδας. Στην επιστολή τους αναφέρουν ακόμη ότι η εφημερίδα, στα 15 χρόνια που κυκλοφορεί, υπήρξε ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας στη χώρα, όμως το τελευταίο διάστημα έχει εγκαταλείψει κάθε έννοια δεοντολογίας και αντικειμενικότητας και έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον όλων όσοι ασκούν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.


Οι διανοούμενοι απευθύνουν έκκληση στη διοίκηση της WAZ να παρέμβει για να σταματήσει η «διολίσθηση» της εφημερίδας και να αναλάβει εκ νέου η Dnevnik το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε όλο το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στη χώρα. Η Dnevnik μαζί με ακόμη δύο ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, τις Vest και Utrinski Vesnik, εξαγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια από τον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο WAZ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου